Пометња на друштвеним мрежама због текста у часопису за тинејџере

Познати магазин за тинејџере "Браво" у свом последњем српском изадњу објавио је упутство девојчицама како да задовоље свог дечка. Овај текст изазвао је велику пажњу, пре свега на друштвеним мрежама. Да ли су такви текстови добар начин да се тинејџери сексуално образују, када већ то школе не раде?

У часопису намењеном читаоцима који имају од 13 до 19 година између најактуелнијих веб игрица, постера идола тинејџера и детаљно нацртано упутство - како сексуално задовољити дечка. Нико из редакције магазина није желео да говори пред камерама.

У писаном одговору кажу да тинејџере информишу о различитим темама, а да су спорна илустрација и текст преузети из немачког издања.

"Знајући поражавајуће чињенице о сексуалној необразованости тинејџера у Србији, њихово све раније ступање у сексуалне односе и огроман број нежељених малолетничких трудноћа, помислио бих да ће се сексуално образовање појавити као тема којом се морамо бавити на институционалном нивоу, а не површним сензационалистичким саблажањавањем над илустрацијом мастурбације", наводи се у одговору Владимира Гошића, главног и одговорног уредника часописа Браво.

О томе се полемисало на друштвеним мрежама, али нико није писао Савету за штампу. Чланица Комисије за жалбе Тамара Скроза, каже да у овом случају не би подигла руку и гласала да је етички кодекс прекршен.

"Медијска етика није само етички кодекс, то је једно поље пуно нијанси сивог, е па ово што су они урадили јесте улазак у сиву зону. Oвде пре свега имамо проблем са циљном групом, магазин Браво не читају само старији тинејџери читају га и деца од 10-11 година", каже Тамара Скроза.

Слику коју виде осамнаестогодишњаци, не тумаче исто тринаестогодишњаци.

"Ако ви децу изложите садржају где се говори о техникама или само сексуалном односу а ви их претходно не едукујете о важним стварима да не би ступали у сексуалне односе пре него што је то за њих добро, односно пре него што достигну баланс између физичке и психичке зрелости, онда можемо створити конфузију у глави деце", каже Миља Кривокућа, школски психолог.

О сексу тинејџери могу да се информишу на сваком кораку. Одговоре на питања најређе добијају где треба - од школе и родитеља.

За социологе ово је само једна прича у низу која је подигла прашину, кад се слегне остаће питање ко нам са децом разговара о сексу. 

"Ствара се лавина ни од чега а друштво не реагује. То је прича коју таблоиди пласирају, а да нема довољно критичке рецепције тога што они пласирају", каже социолог Владимир Вулетић.

До следећег питања или лавине, тинејџерима остаје да сами тумаче, препричавају и закључују шта је прва и најважнија лекција у сексу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару