Читај ми!

Српско-немачка патрола у потрази за лажним азилантима

У Суботицу је из Немачке стигла полицијска помоћ која треба да обезбеди бољу заштиту зелене линије на граници између Србије и Мађарске.

Ни редовна дежурства ни постојеће камере нису биле довољне да се заустави пролазак азиланата преко граничне линије. Зато је стигла помоћ – прва српско-немачка патрола у контроли српско-мађарске границе.

"На основу договора министра унутрашњих послова и директора немачке полиције, на територију града Суботице и Регионалног центра граничне полиције који покрива државну границу према Републици Мађарској дошле су колеге из Немачке као помоћ, да нам својом техником, возилима и својим искуством помогну у спречавању лица у покушају илегалног преласка државне границе", каже Ненад Секулић, заменик начелника Регионалног центра граничне полиције.

Како ће им изгледати радни дани уверили су се практично одмах – већ првог дана рада мешовитих полицијских патрола из Србије и Немачке има резултата.

"Ефекти су како превентивни тако и репресивни, имали смо одређених резултата. Спречили смо данас на подручју Келебије двадесет лица у покушају илегалног преласка државне границе, а превентивно је и само присуство колега", рекао је Секулић.

Истиче да за сада није било пропуста са српске стране и оцењује да је са српске стране границе по питању броја илегалних покушаја преласка границе "слична ситуација", док је према информацијама којима располаже, са мађарске стране границе тај број "далеко смањен".

"Углавном се ради о подручјима у близини граничног прелаза Келебија, са леве и десне стране, и овом делу ауто-пута који се протеже од Палића према Хоргошу, где лица имају оријентир ауто-пут и користе ситуацију, односно оријентацију да би могли да пређу државну границу", рекао је Секулић новинарима.

Додао је да се дешава да поједини мигранти, након што бивају ухваћени и након спроведеног поступка код судије за прекршаје, поново покушавају илегално да пређу границу. Уколико буду поново ухваћени, поступак је, према његовим речим, исти.

По питању реадмисије, како је рекао, за сада није било знатнијег броја грађана Србије или трећих земаља који су им по овом основу предати у надлежност.

Према његовим речима, на обезбеђењу српско-мађарске границе дневно је ангажовано око 200 полицајаца.

Екипа немачке полиције термовизијским камерама од вечерас прати сваки илегални прелазак српско-мађарске границе.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару