Читај ми!

Малигне болести не заобилазе децу

У Србији сваке године од неке малигне болести оболи око 350 малишана, најчешће од леукемије, тумора мозга и костију. Малигне болести су као узрок смртности деце на другом месту - одмах после несрећних случајева.

Од 2010. године до данас у првој родитељској кући која је отворена у Србији, а налази се у Београду, при Институту за здравствену заштиту мајке и детета, боравило је 450 породица са децом. Сада је у кући осморо малишана.

"Овде сам три месеца, из Рожаја сам...", каже мали Фехо.

"Он је болестан од малигног тумора лимфома и лечи се од 20.новембра. Лечи се код доктора Ђокића који нам је улио нову наду... Преостале су још само две терапије", каже Алмир Ћоровић, Фехов отац.

Овде велику и неопходну подршку добијају родитељи и деца из целе Србије, али неретко и из региона, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Деца на лечењу проводе и по неколико месеци, и док добијају терапију ово им је други дом.

Како би се родитељима тешко болесне деце омогућило дуже одстуствовање са посла и примање пуне плате, затражена је измена Закона о здравственом осигурању

"Предали смо предлог за измене закона, јер је лечење дуготрајно, родитељи тешко оболеле деце сада могу да буду само четири месеца на боловању. Ми хоћемо да то буде дуже и да добијају плату од 100 одсто", каже Душан Милисављевић, народни посланик.

"Не желимо да кажемо да ће то бити за месец, два, три. То зависи од финансијске ситуације у држави. Циљ нам је да добро припремимо закон, какве су наше могућности, како да нађемо тај новац, да то и остваримо", каже министар здравља Златибор Лончар.

Међународни дан посвећен деци оболелој од рака је у недељу. У свету годишње од неке малигне болести оболи око 160.000 деце, а битку изгуби њих 90.000.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару