Омбудсман: Гашић одговорио на паушалан начин

Министар одбране Братислав Гашић одговорио је на захтев Заштитника грађана на паушалан начин, без докумената који потврђују његове наводе, саопштила је Канцеларија заштитника грађана.

Омбудсман у саопштењу наводи да су одговори министра одбране на питања о ангажовању припадника војске и ВБА током и после инцидента на дан Параде поноса недокументовани и до те мере супротни документацији коју је заштитнику доставио МУП, да се "може говорити о подсмевању правном поретку и здравом разуму".

"Количина некомпетентности и нетачности у Гашићевом одговору је таква да се мора закључити само једно - министар се подсмева правном поретку Србије, истини и интелигенцији грађана и тиме најозбиљније нарушава углед Министарства одбране и органа у његовом саставу", рекао је Јанковић, преноси Танјуг.

Омбудсман је навео да је у Гашићевом одговору написано да "на углу улица Светозара Марковића и Ресавске није био формиран никакав кордон припадника Жандармерије", "нити је у том делу града спречаван слободан пролаз грађана".

Та тврдња је, како наводи омбудсман, у супротности са свим званичним одлукама, детаљним плановима ангажовања полицијских снага и писаним наредбама које су јасно и детаљно утврдиле задатке полиције на сваком месту током Параде поноса, па и на месту где се инцидент десио.

"Тврдња министра не само да противречи документима МУП-а, већ и искуству свих грађана који су туда прошли, те министар очекује да грађани не верују ни својим очима," навео је Јанковић, додајући да Гашић говори о непостојећем месту, јер су улице паралелне и не формирају никакав угао.

Заштитник грађана наводи и да је тврдња министра Гашића да припадници ВБА после догађаја нису разговарали са сведоцима у супротности са Извештајем Сектора унутрашње контроле МУП-а, који констатује да су грађани припадницима Полиције, када су по налогу тужиоца вршили предистражне радње, рекли да су их већ испитали припадници ВБА.

Министар Гашић тврди да су двојица војних полицајаца били на задатку "претходнице обезбеђења", што је у супротности са кривичном пријавом коју је надлежно тужилаштво прихватило, наводи омбудсман.

Како се наводи у саопштењу, заштитник грађана је желео да узме изјаве од припадника Војне полиције који су учествовали у инциденту, на основу Закона о Заштитнику грађана.

Међутим, министар је одбио да омбудсману достави њихове контакт податке, позивајући се на "важеће процесне законе".

Како наводи омбудсман, процесни закон који регулише поступак пред Заштитником грађана је Закон о Заштитнику грађана, а не Закон о кривичном поступку.

"Чак и да Заштитник грађана води кривични, а не поступак прописан Законом о Заштитнику грађана, министар опет није Заштитнику грађана доставио податке преко које то претпостављене команде, јединице или установе треба да позове припаднике војне полиције", наводи омбудсман.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару