Пребројавање чиновника у општинама

Савет за реформу јавне управе усвојио је полазне основе за Закон о рационализацији тог сектора чија се примена ограничава на три године. У међувремену, у јавној управи треба постићи оптималан број запослених уз одговарајућу стучност. Колико је прекобројних у локалној администрацији знаће се до пролећа, јер представници ресорног министарства и Сталне конференција градова и општина утврђују план рационализације.

Са 60.000 службеника и 70.000 запослених у локалним јавним предузећима, наше општине и градови високо су изнад стандарда - четири чиновника на хиљаду становника. Ипак, сви тврде да поштују забрану запошљавања, иако притисци не јењавају.

"Има и партијског, има и рођачког запошљавања, а има и синдикалног да будемо искрени", каже Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада.

Смањење броја запослених зависиће од економске снаге и ефикасности локалних самоуправа. Ту слику употпуниће и стање у локалним јавним предузећима.

"У овој фази рационализације узећемо у обзир и локална јавна предузећа, нећемо терати локалне самоуправе да гледају управу и установе већ да се гледа целина", каже Кори Удовички, министарка за локалну самоуправу.

У тој целини неки се суочавају и са недостатком службеника, зато ће у овој години, обећава министарка, потписати захтеве неких општина за попуну радних места.

"Код нас у општини фале радници с обзиром да смо преузели многе функције - локалне пореске администрације, канцеларију за локални развој, хоћемо да уведемо и комуналну полицију", каже Владан Васић, председник Општине Пирот.

За разлику од Пирота, Врање има вишак службеника који ће, кажу, лако решити, али пред њима је далеко сложенији проблем.

"Ми треба да да променимо структуру запослених јер нам је неопходан један број малдих перспективних инжењера грађевине, машинства, архитектуре, електроинжењера", каже Зоран Антић, градоначелник Врања.

Зато би списак прекобројних могао да буде и шири од оног на који упућују цифре.

И поред забране запошљавања у Лесковцу не крију да су запошљавали али, кажу, само због тога што је претходна власт незаконито отпуштала.

"Сем судских пресуда, значи 317 људи, запошљавања није било више", каже Горан Цветановић, градоначелник Лесковца.

Председник сталне конференције градова и општина Зоран Перишић каже да је време за једну озбиљну ревизију административног апарата и на нивоу државе и на нивоу општина.

За сада је договорено да смањење броја службеника неће бити линеарно, да је вишак свакако већи од пет одсто, а разговара се и о томе колико су европски стандарди у овој области примењиви код нас.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару