Читај ми!

Зелени против фосилних горива

Уз помоћ колега из невладиних организација и удружења која се баве заштитом животне средине, Зелени Србије и удружење "Шта хоћеш", одржали су на београдском Тргу Републике перформанс којим су подржали светску еколошку акцију против улагања у коришћење фосилних горива.

Перформансу је присуствовало неколико десетина људи који су подржали "Глобални дан дезинвестиција у фосилна горива" који је иницирала коалиција еколошких организација, зелених партија и појединаца широм света које брину о будућности планете Земље угрожене климатским променама, преноси Бета.

На Тргу Републике учесници перформанса су направити велику наранџасту ознаку "X" од поморанџи, интернационални симбол борбе против климатских промена, која је симболично представљала место где не може бити експлоатације фосилних горива.

Учесници су исписивали поруке на поморанџама попут "Не фосилним горивима", "Желимо чист ваздух".

Председник странке Зелени Србије Иван Карић рекао је за Бету да су поморанџе одабране као симбол здравља зими и као метафора планете, са бојом паничног упозорења.

Према његовим речима, еколози из Србије на овај начин су желели да се прикључе колегама из света који кампањом "Фосил фри" (Слободни од фосилних горива) данас и сутра на свим континентима обележавају "Глобални дан 'неулагања' у фосилна горива".

"Очекује се да ће стотине хиљада становника планете отворено, на улицама, позвати на престанак јавног и приватног улагања у фосилна горива", навео је Карић.

Истакао је да људи морају да постану свесни да фосилна горива што пре морају у историју како би уступила место обновљивим изворима енергије.

"Србија што пре мора да промени енергетску и економску политику и окрене се обновљивим изворима енергије", рекао је Карић и подсетио да се тренутно више од 90 одсто српске економије и енергетике заснива на фосилним горивима.

Карић сматра да би држава требало да помаже мале енергетске заједнице које користе топлотне пумпе, биомасу, соларне панеле и да улагањем у обновљиве изворе енергије, енергетску ефикасност и штедњу енергије и топлоте створи ситуацију у којој јој неће бити потребе за новом термоелектраном, чија се градња планира и за шта је већ узет кредит.

Организатори подсећају да у Србији озбиљност климатских промена нема потребе доказивати након прошлогодишњих катастрофалних поплава, од којих и сада прети опасност.

Наглашавају да је потпуна зависност Србије од фосилних горива дугорочан проблем који доноси трајно загађење животне средине, прекомерне емисије штетних гасова у атмосферу, губитке у пољопривреди, нарастајуће здравствене трошкове и епидемије тешких обољења.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару