Читај ми!

Сарадња у пружању социјалне заштите

Отворен објекат у селу Тешица у коме ће уз подршку особља, боравити четири особе које су до сада биле на институционалном смештају.

Објекат су отворили министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, представници Европске уније у Србији и Геронтолошког центра "Јеленац" из Алексинца, преноси Танјуг

Приликом отварања Александар Вулин је рекао да процес деинституционализације мора да буде одржив.

"Ми се боримо да процес деинституционализације буде брз, али он мора да буде могућ и одржив", рекао је Вулин.

Истакао је и да куће нису довољне већ да су људи ти који одређују да ли ће нешто успети.

Вулин је напоменуо да је процес деинституционализације започео, да је далеко одмакао и да је неповратан.

"То не значи да ћемо укинути институције и престати са збрињавањем наших корисника на овај начин", рекао је министар и приметио да је смештај за особе са менталним и интелектуалним потешкоћама, какав је случај у Тешици, бољи у породици или у кући каква је отворена у том месту.

Министар је рекао да отварање објеката у Тешици не би било могуће без подршке ЕУ и локалне самоуправе Алексинац, али и људи који ће разумети потребу корисника са менталним потешкоћама да заслужују бољи стандард, бољи живот и да буду део заједнице.

"Наш главни проблем у Србији, када је социјална заштита у питању, односно збрињавање особа, јесте неуједначеност услуга, па тако имамо Алексинац где има више услуга, а имате општине где нема ниједне", нагласио је Вулин.

Сеоска подручја су, додао је министар, посебно забрињавајућа, где по правилу нема ниједне услуге. "Желимо да радимо на уједначавању услуга, желимо да радимо са партнерима из ЕУ и локалних самоуправа", поручио је Вулин.

Према његовим речима, на читавој територији Србије треба да постоји једна или барем две услуге које ће бити доступне свима.

Директор Геронтолошког центра Драган Веселиновић рекао је да је новоизграђени објекат за тај центар један нови почетак и нови изазов.

Представник ЕУ у Србији Рамунас Јанушаускас је рекао да је пројекат "Отворена капија за нови почетак", у оквиру којег је саграђен нови објекат, био вредан око 180.000 евра, од чега је ЕУ финаснирала 84 одсто.

После боравка четири особе, које су биле на институционалном смештају шест месеци, а које ће бити измештене у урбану средину уз постепено смањење степена подршке, средином јуна 2015. у нови објекат уселиће се нова група од четири корисника.

Геронтолошки центар "Јеленац" планира да лиценцира целу услугу "становање уз подршку".

Од 2000. године до данас ЕУ је уложила 144 милиона евра за подршку социјалном сектору у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару