Читај ми!

Нема опасних материја у школи у Шајкашу

Све анализе урађене на 20 узорака крви и мокраће код ученика примљених због здравствених тегоба из основне школе у Шајкашу нису показале присуство било каквих токсиколошких материја. Ђаци би од среде требало да буду у школским клупама.

У Институту за судску медицину у Новом Саду тестирано је 20 узорака крви и урина деце из школе у Шајкашу, али ни у једном од њих није нађено присуство токсина.

"Свих 20 узорака крви односно мокраће анализирано је на присуство најуобичајенијих, односно најрелевантнијих токсиколошких супстанци, то су пре свега лекови из групе антидепресива, седатива, наркоаналгетика, имајући у виду специфичност пестицида све анализе као и у претходним случајевима су дале негативан резултат", рекао је доктор Игор Веселиновић, заменик управника Центра за судску медицину Нови Сад.

Додао је да је анализирано и присуство психоактивних супстанци, опијата, психоделика, а да ни у једном узорку није добијен позитиван резултат.

И после три дана дана, нагађа се шта је узрок симптома тровања, па се може чути да је реч о масовној хистерији, али стручњаци кажу да је примеренији израз социјална зараза.

"По мени је вероватније да су деца имала озбиљне проблеме, мањи део њих је подлегао некој врсти конформирања са другом децом, а искрено мислим да је највећи број деце пријавио из жеље да и они буду део те приче или да су медији потпирујући тај страх код родитеља, који су довели децу који нису имали никакве симптоме", објашњава социјални психолог Владимир Михић.

Министар просвете Срђан Вербић раније данас рекао је, поводом инцидента у школи, да случај треба искористити као опомену.

"Треба искористити пре свега као опомену да не доносимо пребрзо закључке без детаљних података шта се заиста десило, сви су видели да ту постоје контрадикторне ифнорамације и било би крајње недоговорно изводити закључке док немамо детаљан извештај", рекао је министар.

У Дечјој болници у Новом Саду, у уторак прегледано је четрдесет четворо деце из Основне школе "Исидора Секулић", јер су имали вртоглавицу, несвестицу и отежано дисање. На лекарском надзору задржано је њих 20, који су у среду пуштени кући.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару