Читај ми!

Шта предвиђа договор са просветарима

После готово три месеца законског штрајка и скраћења часова на пола сата, чланови два од четири синдиката, Синдикат образовања Србије и Синдикат "Независност", од 18. фебруара прекидају штрајк и нормализују наставу. Два синдиката и даље у штрајку.

Повратак на часове од 45 минута прихватило је око 360 школа, док ће чланови друга два синдиката радити и даље скраћено. Одлуку о понуђеном споразуму Mинистарства и Владе објавиће, како кажу, наредних дана.

Након 14 недеља штрајка, добијено је највише што се у овом тренутку могло добити, кажу синдикати. Пронађено је решење за сваки од захтева, па чак и за онај најтежи, који се тиче финансија. Изузећа од смањења плата нема, али је Влада, како наводе, обећала да ће помоћи просветним радницима.

Ружица Тодић из Синдиката "Независност" каже да је Влада пристала да исплати помоћ и  награду која се зове новогодишња.

"Оно што је било спорно, а што све занима, јесте тренутак када ће та награда бити исплаћена. Та дилема је отклоњена тиме што се Влада обавезала да ти преговори крену што раније, а најкасније првог јуна", каже Тодићева.

Та помоћ биће, кажу, у висини плате сваког запосленог. Према споразуму, синдикати ће учествовати у радној групи за израду платних разреда, а њихова примена треба да почне у јануару 2016. године.

За Посебан колективни уговор кажу да је бољи од претходног, јер су добили већу сигурност. Решавање питања професора који су технолошки вишкови и даље је приоритет.

Александар Ничић из Синдиката образовања Србије каже да су предвидели и друге кругове приоритета где се отвара могућност за оне запослене који годинама раде са малим процентом радног времена да сада укрупне своје радно време до 100 одсто. "На тај начин створиће се уштеде у буџету", сматра Ничић.

На одговор штрајкача преостала два синдиката – још се чека.

Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника каже да ће Унија имати седницу Главног одбора у понедељак, и то је једино место где почињу и где се завршавају штрајкови.

"Као и за све, неки су задовољни, неки нису. Шта ће на крају одлучити, видећемо у понедељак", рекла је Јанковићева.

Надокнада часова није обавезна. Наставницима је препуштено да процене има ли за то потребе. Споразумом је утврђено да се против оних који су штрајковали не предузимају никакве законске мере и да им се плате не умањују.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару