Читај ми!

Бадње вече у Србији

Верници у Србији обележавају Бадње вече. Поглавар Српске православне цркве Иринеј предводио је вечерас освешћење и паљење бадњака на платоу испред Храма Светог Саве.

Православни верници у Србији обележавају Бадње вече традиционалним уношењем и паљењем бадњака, литургијама у храмовима и породичним окупљањем за посном трпезом, пред најрадоснији хришћански празник Божић, празник којим се прославља рођење Исуса Христа.

Паљењу бадњака испред Храма Светог Саве присуствовао је велики број грађана, а патријарх Иринеј који је служио вечерње у Храму поручио је том приликом да је бадњак симбол великог празника рођења Исуса Христа.

"Сретан Бадњи дан и Бадње вече у коме полажемо наше древне симболе – бадњак као симбол великог празника рођења Исуса Христа", поручио је патријарх Иринеј.

Поглавар СПЦ је рекао да је уношење и паљење бадњака један од обичаја нашег народа, а да се многи питају од чега је он изворно потекао.

"То је обичај наслеђен из древних времена, када су наши преци припадали другој религији. Они су као симбол своје вере имали бадњак," рекао је патријарх.

Истакао је да бадњак по својим својствима развија велику топлоту и светлост и да је то узето као симбол Христа који нас надахњује пламеном љубави и светлошћу истине.

Према његовим речима, тако је бадњак симбол љубави и светлости, диван и добар симбол заједништва и јединства и породичног живота.

И у православним храмовима у Нишу вечерас су положени бадњаци, а паљењу бадњака испред  Саборног храма у Нишу, уз присуство верника, присуствовао је и нишки владика Јован.

У парку Светог Саве, испред храма Светог цара Константина и царице Јелене, градска општина Медијана организовала је, по традицији, ломљење чеснице пречника, како је речено, два метра, а они најсрећније руке су одломили и три златника.

У порти Саборне цркве у Крагујевцу такође је положен бадњак у присуству бројних грађана, привредника, представника градске власти и странака.

Бадњак је у поподневим сатима унет у владичански двор, а церемонија паљења обављена је после бдења, које је служио владика шумадијски Јован са свештенством у Саборној цркви.

Више стотина Ужичана Бадње вече провело је на литургији у Цркви Светог Ђорђа и паљењем бадњака у порти. Традиционално је запаљен и бадњак који је у цркву донео градоначелник Ужица Тихомир Петковић са руководством града.

И испред манастира Жича у присуству бројних православних хришћана запаљен је бадњак.

Пре паљења бадњака, у Цркви Светог Спаса служено је бдење, чиме је свечано најављен долазак Божића.

Свечаним и вечерњим литургијама и паљењем бадњака Бадњи дан обележен је у свим храмовима Српске православне цркве у краљевачкој општини.

Хладно време није сметало ни великом броју верника Јагодине и околних села да у портама Саборне цркве Светих апостола Петра и Павла, Светог архангела Михајла и Свете Петке у том граду присуствује церемонији паљења бадњака.

Пре него што је стављен на ватру, бадњак који је носило неколико младих момака, у поворци верника и свештеника ношен је око цркава. Верници су се утркивали ко ће пре откинути гранчицу са бадњака, пре него што у целости изгори.

Пре церемоније паљења бадњака, у црквама је служена литургија, а верници су бадњак китили новчаницама и испод њега остављали поклоне. У црквеној порти служена је врућа кувана ракија. Бадње вече је обележено и на северу земље, у Суботици. Велики број грађана тог града окупио се на централном градском тргу на освећењу и паљењу бадњака.

Српски културни центар "Свети Сава" и Српска православна црквена општина у Суботици у оквиру божићних празника, традиционално обележавају Бадње вече паљењем бадњака уз кратак уметнички програм у центру града.

Верници су се окупили по подне у порти Цркве, одакле је у 17 часова кренула литија према споменику Цара Јована Ненада у центру града, где је извршено посвећење и паљење Бадњака.

Бадње вече на Космету

У манастиру Грачаници одржано је вечерње богослужење са освећењем, а након тога и традиционално изношење и паљење бадњака, којима је у манастирској порти присуствивало неколико десетина верника и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Освећењу и паљењу бадњака епископ рашко-призренски Теодосије честитао је верницима Бадње вече и Божић и пожелео да у миру и у што већем броју дочекују и славе рођење Христово.

"Сви смо срећни, радујемо се празнику, бадњаку и Божићу. Да нам Господ подари много радости, посебно деци, да нам подари благослов, да Срби који су опстали на Косову и Метохији и даље истрају и остану у својим домовима, да не напуштају своја огњишта, а ми ћемо се сви потрудити да њима буде боље", рекао је владика Теодосије.

Велики број грађана Косовске Митровице вечерас је присуствовао освећењу и паљењу бадњака испред Цркве Светог Димитрија у том граду.

Протојереј Милија Арсовић из храма Светог Димитрија поручио је да треба да се радујемо молитвено и да живимо сложно и достојанствено, као што су то наши преци радили.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи