Нова полиса за осигурање од поплава

Крајем године на тржишту се појавила и нова комбинована полиса осигурања од поплава и земљотреса, иза које стоји реосигуравајућа кућа Европа РЕ. Србија је уз кредит Светске банке постала један од акционара те компаније у коју су уложиле и владе земаља Југоисточне Европе.

У години за нама Србија је од поплава претрпела штету већу од милијарду и по евра, што је готово четвртина штета од свих природних катастрофа у протеклих пола века.

Пре три месеца прву полису коју реосигурава Европа РЕ потписао је Обреновчанин чија је имовина страдала у мајским поплавама. У међувремену, на такав корак одлучило се само неколико десетина грађана, кажу у осигурању које се за сада једино укључило у продају те полисе.

"Мислим да је то мало дужи процес што се тиче едукације, тржишта и крајњих корисника ових полиса", каже Мирјана Богићевић, директорка "Енергопројект Гарант осигурања".

Држава тај процес подстиче на више начина, поучена искуством с поплавама.

Директор Канцеларија за обнову и развој Марко Благојевић каже да је Србија на добром путу да обезбеди донацију, да све нове куће у које ће се људи уселити буду осигуране од елементарних непогода.

Прошле године, чак шест општина попављено је и по седам пута. Надлежни кажу да нема тог локалног и државног буџета који сваки пут може да покрије штету.

"Осигурање имовине није скупа ствар. Процењује се да ће осигурање од елементарних непогода нових кућа које се граде коштати између 30 и 60 евра годишње, што значи између 2,5 и пет евра месечно", каже Марко Благојевић.

Међу већим осигуравајућим кућама није било лако пронаћи саговорнике о програму Европа РЕ.

"Суштинска идеја је била добра - да ми осигуравачи фунгирамо Европи РЕ као продајни канал, а да се читав ризик акумулира код Европе РЕ. Ми ћемо ту да се прикључимо кад будемо имали одређене услове, адекватну продајну мрежу", рекао је Кристоф Цетел, директор "Граве осигурања".

Бранко Крстоношић, директор "Винер штедише осигурања" каже да је питање да ли то осигурање треба да буде обавезно или не. "Мислим да то треба стимулисати, а не наредити", истиче Крстоношић.

Озбиљнији помак у осигурању имовине од природних катастрофа у протеклим годинама направљен је у Румунији и Турској. Највише због тога што је уз нижу цену осигурања таква полиса за грађане постала обавезна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи