Година 2014. у знаку жена

Година за нама била је година жена, пише британски лист "Гардијан". Током 2014. свет се бавио малтретирањем жена на улицама, давао велике феминистичке изјаве, водио и добијао борбе на унапређењу права жена.

Британски лист саставио је листу "маркера" који су пробијени током 2014. године коју је означио као годину жена, преноси Танјуг.

Малала Јусафзаи добитница је Нобелове награде за мир и са 17 година најмлађа је добитница ове награде икад. Отмица 300 девојака из школе у Нигерији удружила је свет у протесту.

У самој Нигерији, од 30. априла активисти се сваког дана окупљају у знак протеста због отмице девојака. Бројне познате личности су се преко друштвених мрежа укључиле у кампању.

Протесте у САД због убиства ненаоружаних црнаца, а пре свих Марш милиона у Њујорку организовале су младе жене - Умара Елиот и Шинејд Николс.

Бијонсе је стајала испред огромног знака "феминисткиња" на додели видео музичких награда ВМА и тако инспирисала многе.

Ема Вотсон је одржала инспиративан говор у УН после кога су медији готово сваку познату женску особу ове године испитивали о њеном ставу о феминизму.

Иранска математичарка Марјам Мирзахани постала је прва жена добитник Филдсове медаље за математику, професорка и научница Моника Грејди славила је са остатком Розета мисије слетање Филеа на комету, 10 година после лансирања. У Нигерији, докторка Стела Амејо Ададевох зауставила је са својим тимом ширење еболе по земљи само да би умрла од вируса.

У септембру, Индија је постала Мангалајан сателит у Марсову орбиту и тако постала четврта земља којој је то успело. Фотографија којом је ухваћено славље у контролној соби обишла је свет муњевитом брзином - на њој, у првом плану стоји шест жена у живописним саријима како се смеју и грле.

Телевизија је понудила читаву плејаду женских ликова, нарочито британска. Од Меги Џиленхал у "The Honurable Woman" до Оливије Попумм. "Преко баре" Шонда Рајмс доминирала је америчком телевизијом.

Звезда серије "Црно више није у моди" Лаврен Кокс постала је прва трансродна звезда номинована за Емија и која се појавила на насловној страни Тајма.

На филму, Никол Перлман је ушла у историју као косценариста филма "Чувари галаксије" који је један од филмова са највећом зарадом икад. Она је у историју ушла као прва жена сценариста неког Марвеловог филма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару