Читај ми!

Омбудсман забринут због претњи грађанима

Заштитник грађана Саша Јанковић забринут је због пораста броја грађана који му се обраћају због претњи које добијају. Они истовремено сумњају у ефикасност заштите коју су дужни да им пруже надлежни државни органи, истиче Јанковић.

Омбудсман Саша Јанковић каже да је насиље у нашем друштву постало свакодневно и свугде присутно, преноси Танјуг.

"Грађани не осећају да су довољно заштићени од појединаца и група које сматрају да им је све дозвољено и рачунају на неефикасност државних органа", тврди Јанковић у изјави достављеној медијима.

Заштитник је навео да су претње и насиље над појединцима и групама много више од приватног проблема, јер безбедност грађана, као Уставом гарантовано право, мора да заузме много значајније место у раду државних органа и њиховом схватању безбедности уопште.

Према његовим речима, недавна јавно изречена и више пута пренета тврдња да грађански активиста Срђа Поповић организује државни удар против демократски изабраних власти Србије пример је претње која захтева реакцију надлежних органа.

То, како сматра Јанковић, захтева реакцију надлежних или "због заштите уставног поретка, односно безбедности државе од Поповића или ради заштите његове безбедности која је, након јавног изношења и преношења тако тешке оптужбе, засигурно угрожена".

Демолирање викендице чланице преговарачког тима Адвокатске коморе Србије је, навео је омбудсман, још један догађај који дубоко забрињава.

Јанковић је апеловао на грађане да се у случају сваке претње насиљем или другим озбиљним злом обрате најближој станици полиције, како би она и правосуђе радили свој посао.

Подсетио је и да се насиље сузбија ефикасним кажњавањем насилника, али и потискивањем атмосфере конфликта у друштву, кроз снажење културе људских права, образовање, спорт, уметност, те афирмацију етичности, толеранције и других друштвених вредности у медијима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару