Читај ми!

Девенпорт: ЕУ највећи партнер Србији

Србију третирамо као чланицу ЕУ и она је је највећи партнер Србији, не само у обнови од поплава, већ и у свим другим областима у којима постоји сарадња, рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.

Мајкл Давенпорт је у Смедеревској Паланци, приликом обиласка домова оштећених током мајских поплава, а који се обвнављају средствима ЕУ, рекао да ће до краја године бити обновљено укупно 600 кућа у Србији, док ће 85 бити изграђено, преноси Танјуг.

"Наставићемо са финансирањем пројекта обнове поплављених кућа и превентивним мерама да се не поплаве не понове", рекао је Давенпорт и нагласио да је за то издвојено више од 170 милиона евра из европских ИПА фондова и Фонда солидарности.

Давенпорт је навео и да је реконструкција оштећених кућа доста компликована јер, како је објаснио, потребно је много труда свих који учествују у обнови кућа, односно Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја, донатора и партнера у изградњи - Данског савета.

Директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић рекао је да је до сада материјална помоћ уручена за више од 17.500 породица у износу више од 4,3 милијарде евра.

Према његовим речима, Канцеларија је домаћинствима у Смедеревској Паланци уручила помоћ од 130 милиона динара.

"До сада је у Србији збринуто више од 200 породица и већина домова биће обновљена до краја године", рекао је Благојевић и додао да су потребне донације да би се реализовали већ постојећи пројекти на превенцији од поплава, заштити имовине и објеката.

Председник општине Смедеревска Паланка Радослав Милојичић каже да је највећа помоћ поплављенима у тој општини добијена од ЕУ - негде око 350.000 евра.

"Око 200.000 евра уложено је за реконструкцију 20 и изградњу три куће, а остатак за набавку сточне хране за 700 пољопривредника", нагласио је Милојичић.

Како каже, поплава која се догодила у мају друга је у последњих 15 година због чега породице живе у константном страху. Истиче да је са Давенпортом разговарао о решавању тог проблема и финансијској помоћи на превенцији.

Шеф Мисије ЕУ у Србији је, у пратњи Благојевића и Милојичића, обишао радове на изградњи куће за породицу Павла Живановића којој је овом приликом и предао кључ од новог дома.

Потом је посетио домаћинства Кајтазовића, Палића и Добривојевића чије су куће обновљене, а којима је данас фирма из Смедеревске паланке испоручила нов намештај.

Прилом посете фирми "Извор стил панели", која је и сама претрпела штете у мајским поплавама и од ЕУ добила једну машину, Давенпорт је рекао да је највећи приоритет у борбу против последица поплава да се посао настави.

"Ова фирма је једна од неколико стотина малих и средњих предузећа које ћемо помоћи, јер су у прилици да запосле људе", рекао је Давенпорт.

Власник те фирме Милош Радовановић је објаснио да је од ЕУ добијена машина - отпрашивач која ће, како је рекао, заштити раднике и животну средину.

Током посете Смедеревској Паланци Давенпорт је обишао и пољопривреднике којима су испоручени пакети сточне хране.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару