Читај ми!

Божићна посланица надбискупа Хочевара

Београдски надбискуп Станислав Хочевар честитао је свим верницима предстојећи Божић и поручио да грех и склоност ка егоцентричним стварима не припадају људској личности.

Надбискуп Хочевар је у божићној поруци нагласио да ниједан "син или кћи човечанства" не може да се развије без односа са Исусом Христом, преноси Бета.

"Божић није, дакле, празник само неких већих или мањих црквених верских заједница или неких плашљивих особа које беже од света. Божићна тајна је зато камен темељац свеколиког живота и целокупне културе, носећи стуб праве цивилизације и живог хуманизма", рекао је Хочевар у поруци поводом Божића по грегоријанском календару.

Хочевар је оценио да без личног одуховљења човек не може да опстане у сопственом достојанству.

"Није, дакле, неко друштво свестрано здраво онда када улицама и трговима шетају особе утоноле у отуђеност у грех, него је аутентична демократија на делу онда када свако од нас све јаче и јаче напредује у потпуном саображавању Исусу Христу", рекао је Хочевар.

Београдски надбискуп је додао да уколико "такозвани демократски систем" више уважава грешност људског бића и удаљавање од стубова живота које је поставио Исус Христос, онда је његово нарушавање нужно и да историја то и потврђује.

Хочевар је оценио да уколико људи не открију и не признају тајну односа Оца и Сина у Пресветој Тројици, онда земаљска породица постаје бесмислена, солидарност међу људима више нема темеља а безинтересно деловање извргава се руглу, док се међусобни односи изврћу у оговарање, клеветање и раздор.

"У таквим друштвима своје место немају ни мајчинство, ни очинство, ни девичанство ни каритас. Зато и данас у структурама Владе не постоји министарство за породицу. У самој пак цркви, опет, то рађа недостатак духовних звања, поготово женских редовничких и монашких звања", рекао је београдски надбискуп.

Хочевар је свим верницима пожелео срећну Нову 2015. годину, а браћи и сестрама источних цркава поручио "Христос се роди – ваистину се роди! Мир Божји са свима вама!".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару