Читај ми!

Ускоро кров над главом за све поплављене

Директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић каже да ће се у нове куће до краја године уселити 85 одсто породица које су у поплавама остале без крова над главом. Преостали ће у нови дом ући у првих неколико дана нове године.

Марко Благојевић је рекао да ће највећи део посла бити завршен до краја године, а да ће се са усељавањем завршити у првим данима 2015, преноси Танјуг.

"Оне породице које ће чекати дуже него остале, чекаће далеко боље куће, солидније, зидане, куће које ће бити веома комфорне и имаће, између осталог, и грејање. Свима онима који су инвестирали јако пуно стрпљења, то стрпљење ће им се исплатити", рекао је Благојевић новинарима у Влади.

Навео је да ће у наредних недељу дана бити завршени радови на изградњи педесетак кућа у Бајиној Башти, Смедеревској Паланци, Свилајнцу, Параћину, Шиду, Обреновцу и низу општина, до краја године и више од тога, а да ће преостале куће бити завршене у првим данима наредне године.

Нагласивши да ће куће бити опремљене белом техником и намештајем, Благојевић је истакао да ниједна кућа није саграђена на местима где постоје ризици од поплава или клизишта.

Како каже, на добром смо путу да се обезбеди донација да све куће у које су се људи уселили буду осигуране од елементарних непогода. Нада се да ће породице у Србији решити да осигурају своју имовину.

"Питање је колико дуго држава може да игра улогу осигуравајућег друштва", рекао је Благојевић.

Процена је, како каже, да ће осигурање нових кућа које се зидају коштати између 30 и 60 евра годишње.

Уговори о изградњи бујичних брана

У Влади Србије данас је потписан уговор о изградњи прве четири бујичне бране у општинама Мали Зворник и Крупањ, од укупно 20 колико је предвиђено да се изгради у осам општина у Србији.

Изградња бујичних брана предвиђена је Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) вредним 1,5 милиона долара.

Прве четири бране у Малом Зворнику у Крупњу биће изграђене до 15. марта 2015. године, а планирано је да се свих 20 изгради до краја наредне године у Осечини, Бајиној Башти, Љубовији, Лозници, Врњачкој бањи и Косјерићу.

"Ове бране за Крупањ значе спас", рекао је после потписивања уговора у Влади Србије председник општине Крупањ Раде Грујић.

Потписаним уговором преседници локалних самоуправа се обавезују да редовно чисте речна корита и бујичне бране, док је за надзор изградње брана задужено предузеће "Србијаводе".

За реализацију пројекта задужени су Министарство за државну и локалну самоуправу и Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја.

"Не могу довољно пута да поновим колико је превенција важна и на овај начин ми први пут почињемо превентивно да делујемо, да градимо механизме који до сада нису постојали", рекао је Марко Благојевић.

Како је оценио, да смо имали те бране у мају, штета би била далеко мања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару