Читај ми!

Синдикати: Ђаци неће добити књижице

Чланови четири синдиката просветних радника данас су потпуно обуставили рад, а уместо часова у школама, организовани су протести. Синдикати поручују да ђаци неће добити књижице са закљученим оценама на крају првог полугодишта. Министарство просвете тврди да у више од половине школа у Србији нема обуставе рада ни скраћених часова.

Двоипочасовни протест просветних радника у Београду завршен је око 14.30 шетњом до Владе Србије и Министарства просвете. Челници четири репрезентативна синдиката још једном су министру просвете Срђану Вербићу предали своје захеве. У Краљеву су протестовали испред градске, у Нишу испред школске упаве.

"Министар нас није примио, а са осталима нисмо хтели да разговарамо", рекао је председник Гранског синдиката просветних радника Србије Томислав Живановић након повратка из зграде Министарства просвете. 

Министар Срђан Вербић подсећа да је потпуна обустава рада незаконита. Министар је навео да ће ученицима, ако не наставници чланови синдиката, оцене на крају првог полугодишта закључити неки други наставници.

Чланови синдиката окупљени на Тргу Николе Пашића поручили су да ће ђацима бити закључене оцене, али да неће бити уписане у ђачке књижице. Оцене, такође, неће бити "верфиковане" на седницама одељенских већа чији ће рад наставници бојкотовати. 

Синдикати већ пет недеља протестују незадовољни одлуком Владе о смањењу зарада запосленима у просвети.

На скупу је речено да им је Влада, уместо испуњења захтева о изузимању просветара од смањења, понудила једнократну помоћ од 7.500 динара.

"Немамо ништа против да дају људима тај новац, али наш главни захтев остаје да се у 2015. из резерви надокнаде губици наших плата", рекао је председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић. 

Просветни радници кажу да не ради 628 школа и да у готово још толико настава траје тридесет минута.  

Министарство просвете саопштило је да се настава одвија у око 90 одсто школа у Србији, док у више од половине школа нема штрајка нити скраћења часова.

Делимична или потпуна обустава наставе организована је у 12 одсто школа (212 од укупно 1.768 основних и средњих школа), док у 35 одсто школа наставници, или део наставника, законски штрајкују смањењем трајања часова на 30 минута.

У Београду је у осам одсто школа (укупно 21) делимично или потпуно обустављена настава, док су у 20 одсто школа скраћени часови, наводи се у саопштењу.

Просветни радници започели су штрајк 17. новембра, а од тада се у већини школа настава одвија скраћено. Они захтевају да буду изузети од смањења плата у јавном сектору и да буду уведени платни разреди.

Унија синдиката просветних радника је, у отвореном писму министру просвете Срђану Вербићу, поручила да је материјални положај просветних радника неодржив.

Како је истакнуто, штрајк је једини начин да министру скрену пажњу на важност и значај побољшања материјалног положаја просветних радника.

"Запрепашћени смо Вашом, као и неспремношћу читаве Владе Србије да уважи наше аргументе. На нашу жалост, штрајк и протест су остали једини начин да скренемо пажњу на важност и значај побољшања материјалног положаја просветних радника. Желимо да Вас уверимо да ћемо у сваком послу који предузмемо, бити истрајни и доследни, јер су те особине најјачи алат који користимо у нашем свакодневном раду", наводи се у саопштењу Уније.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару