Читај ми!

Вербић: Обустава наставе неодговоран потез

Министар просвете Срђан Вербић каже за РТС да је потпуна обустава рада у појединим школама неодговоран потез синдиката. Не желим да размишљам о могућности да неко деци не закључи оцене, истиче министар. Упозорава да је полугодиште већ угрожено, а да директори сносе велику одговорност.

Срђан Вербић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да штрајк квари имиџ просвете, и да синдикати, позивајући на обуставу рада, само отежавају Министарству које активно ради на прецизном дефинисању платних група и одређивању места сваког радника у просвети.

"Штрајк није законит. Оно што је важно то је да у овом тренутку видимо у медијима да просвета не ради, а то није реално. Већина школа ради нормално. У једном мањем броју школа се одвија обустава рада. Директори школа имају одговорност без обзира на то што нема наставе. Ја се надам да ће сутра већ сви бити у школским клупама", каже министар Вербић.

Напомиње да је позив на обуставу наставе неодговоран потез синдиката и додаје да синдикати ипак учествују у изради закона о основама образовања и васпитања.

Министар Вербић понавља да такође постоји сагласност о колективном уговору, али да је ипак нереалан захтев просветара од изузимања од смањења зарада.

Један од ставова ове Владе јесте да ће свима без изузетка бити смањена плата, и не може се наћи механизам да се просветари изузму, подвлачи министар Вербић.

На питање шта ће се десити, уколико ђацима ипак не буду закључене оцене, Вербић каже да о том сценарију уопште не жели да размишља јер, како каже, "школа мора да постоји због ђака".

Истиче да ће се, уколико се обустава рада настави и ако се не пронађе заједничко решење, Министарство позвати на законе, али најпре на Закон о штрајку.

Не можемо да толеришемо да било ко не закључује оцене, наглашава Вербић и понавља да синдикати немају право да обуставе рад у овом тренутку.

На подсећање како многи тврде да је ово полугодиште изгубљено, министар каже да је полугодиште свакако угрожено и додаје да је сада главни задатак директора школа да направе систем како ће се изгубљени часови надокнадити.

Вербић каже како, упркос штрајку, Министарство ради на дефинисању платних група које ће јасно показати место сваког радника у просвети и прецизирати његову зараду.

"Нико није рекао да ће платне групе бити тек 2017. године. Оне се раде сада. Али синдикати морају да имају реалне захтеве. Једини проблем је то што нам синдикати отежавају позицију, а то нама никако није потребно", закључује министар Вербић.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару