Читај ми!

Просветари у понедељак обустављају рад

Синдикати ће потпуно обуставити рад у школама и организовати протестну шетњу до Владе. Они су већ скоро месец и по у законском штрајку и држе часове по пола сата. Заоштрење протеста надлежни осуђују и подсећају да генерални штрајк крши Закон, јер у просвети минимум процеса рада – мора да се обезбеди.

Конкретних договора у преговорима који трају недељама нема и протест је неминован, тврде синдикати. Сваки њихов захтев је, кажу, одбијен.

"Прекид наставе је вид грађанске непослушности. Штрајкујемо пет пуних недеља, фингирају се преговори, и сматра се то неким социјалним дијалогом, а нисмо постигли апсолутно ништа", каже Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника Србије.

Председник Уније Драган Матијевић очекује да се настава не одржи у око хиљаду школа у земљи. Наводи да ће потпуна обустава рада бити само у понедељак, а да ће се после тога настава одржавати у трајању од пола сата.

Надлежни тврде да је ипак било помака у договору. Потписан је колективни уговор који је сачинила радна група. Подсећају да је тотална обустава рада незаконита и да је сваки директор дужан да обезбеди минимум процеса рада. У противном – последице су озбиљне.

"Закон предвиђа да је директор школе дужан да покреће дисциплински поступак у том случају. Једина казна дисциплинским поступком је отказ. Због тога ми апелујемо на просветне раднике да уколико наставе са штрајком то раде у законским оквирима", каже Милован Шуваков, саветник министра просвете.

Синдикати, међутим, најављују да су могући сви сценарији – па и да се не доделе књижице ђацима.

"Сада је све на столу, па и могућност да се не заврши прво полугодиште. Порука родитељима: Можда ће ваша деца мало изгубити, али, верујте, ако се не реши, касније ће изгубити много више", рекла је Јанковићева.

Да ће закључивање оцена изостати – можда први пут у историји српског образовања, надлежни не верују.

"Сумњам да је ико од просветних радника спреман да на тај начин угрози ученике. То је већ озбиљно кршење Устава, поготово ако је неко одслушао предавања, тиме би права ученика била озбиљно угрожена. Ја сам сигуран да нико није спреман да иде у том смеру", истиче Шуваков.

Синдикати процењују да ће сутра око хиљаду од 1.768 школа сасвим обуставити рад. Савет родитељима – пре него што пошаљете дете у школу, проверите има ли наставе.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару