Читај ми!

Уписано више студената него што је планирано

На факултетима Универзитета у Београду, у школску 2014/2015 годину уписано је 15.136 студената, што је за 506 више од планираног броја, каже проректорка за наставу Универзитета у Београду Нада Ковачевић.

На седници Сената Универзитета у Београду, проректорка Нада Ковачевић је рекла да се на расписан конкурс за 14.968 места за упис на прву годину основних студија пријавило укупно 22.446 кандидата, преноси Танјуг.

Према њеним речима, на појединим факултетима остало је 336 слободних места, чак и за нека предвиђена за финансирање из буџета.

Од 506 студената, колико их је више уписано од планираног, 238 припада специјалним групама, каже Ковачевић.

Међу њима је у афирмативној акцији уписано 45 Рома, 18 особа са инвалидитетом, 80 држављана Србије који су уписани по основу завршене средње школе у иностранству, 53 странаца, 27 је уписано по програму Владе Србије "Свет у Србији" и 15 на основу владиног програма "Срби за Србе у региону", навела је Ковачевић.

Од укупног броја уписаних студената, 52 одсто су девојаке, а 48 одсто младићи, 63 одсто студира о трошку буџета, а 37 одсто су самофинансирајући студенти.

На појединим факулетима било је дупло више пријављених кандидата него што је планирано за упис, као што су Факултет организационих наука, Електротехнички факултет, Машински факултете, док се на Математички факултет пријавило два и по пута више кандидата.

Према речима Наде Ковачевић, велико интересовање је било и за упис на Стоматолошки и Медицински факултете, као и на Факултет политичких наука.

Поводом признавања диплома, на седници је усвојена допуна Правилника о високом образовању која се односи, како је рекла Ковачевић, на признавање диплома вискошколских установа са Косова и Метохије које нису у систему образовања Србије.

Појаснила је да је обавеза признати те дипломе, ако их је верификовала Европска асоцијација универзитета.

Допуном тог правилника предвиђено је и да се студентима који су се образовали у иностранству изда привремено решење како би могли да наставе школовање у Србији, али да су дужни да у року од најдуже годину дана донесу диплому, а не сертификате о завршеној школи.

Дешавало се, навела је Ковачевић, да неки од њих заврше и докторске студије у Србији, али без потпуне документације.

На седници Сената Универзитета у Београду, ректор Владимир Бумбаширевић је најавио измену Правилника о докторским студијама како би се отклониле постојеће нејасноће, а које би требало да припреми комисија на основу до сада поднетих примедаба.

Додао је да је идеја и да се измени Правилник о дисциплинској одговорности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару