Читај ми!

Куће за 120 избегличких породица

Помоћница комесара за избеглице и миграције Србије Данијела Поповић Роко рекла је да ће захваљући конкурсу Комесаријата, који траје до 19. децембра, 120 избегличких породица добити монтажну кућу и тако решити стамбени проблем.

"Избеглице и бивше избеглице (интегрисане у друштво), које имају плац на коме је дозвољена индивидуална градња, у једној од 36 општина у Србији обухваћених овим пројектом, укључујући и шест београдских, могу да конкуришу за доделу 120 монтажних кућа", рекла је Данијела Поповић Роко агенцији Бета и подсетила да је конкурс део регионалног програма стамбеног збрињавања.

Како је навела Данијела Поповић Роко, Комесаријат уз помоћ донатора жели да за неколико година реши стамбени проблем око 17.000 избегличких породица, што је око 45.000 људи који имају нерешено стамбено питање, а додела монтажних кућа је један од начина.

Према њеним речима, од расписивања конкурса до реализације једног пројекта стамбеног збрињавања - добијања грађевинског материјала, доделе станова, монтажних кућа или откупа сеоских домаћинстава, може да прође од девет до 18 месеци.

Помоћница комесара за избеглице рекла је да се на конкурс за доделу монтажних кућа, који је расписан почетком новембра, пријавило четрдесетак, а да је на претходни, објављен у јуну за доделу 70 монтажних кућа, стигло 300 пријава.

Монтажне куће ће се додељивати избеглицама са територије Жабара, Зрењанина, Крагујевца, Панчева, Смедерева, Сремске Митровице, Лознице, Шапца, Аранђеловца, Бачке Паланке, Вршца, Ирига, Куле, Коцељеве и Оџака.

Такође, како је рекла Данијела Поповић Роко, међу тих 36 градова и општина су и Петровац, Пећинци, Прокупље, Рума, Сечањ, Смедеревска Паланка, Србобран, Сремски Карловци, Стара Пазова, Темерин, Топола, Уб и Шид.

У Београду су то општине Барајево, Звездара, Обреновац, Савски венац, Сурчин, Чукарица, Палилула и Раковица.

Овај пројекат вредан је око 13 милиона евра. Обухвата, поред 120 монтажних кућа, и доделу 300 пакета грађевинског материјала, откуп 250 сеоских домаћинстава и 200 станова.

Данијела Поповић Роко је додала да упоредо иде и конкус за доделу 200 станова који ће се градити на подручју Кикинде, Вршца, Шида, Шапца, Бајине Баште, Параћина, Крушевца, Прокупља и Сремске Митровице.

Јавни позиви важе за избегле из бивших република СФРЈ, као и за избеглице које су у међувремену добиле држављанство Србије. Конкурс се не односи на интерно расељене особе са Косова и Метохије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару