Читај ми!

Србија напредовала у људским правима

Србија је остварила знатан напредак у области заштите људских права, али је очекује још изазова и проблема у тој области, која је веома важна и у процесу европских интеграција, закључено је на скупу поводом Међународног дана људских права.

Скуп у Београду организовала је Владина Канцеларија за људска и мањинска права, уз учешће представника Европске уније и државних институција, преноси Бета.

"Потребно је избрисати јаз између усвојених закона и њихове примене", поручила је директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

Она је истакла да је економска криза један од узрочника који може да утиче на остваривање људских права, пре свега у социјалној сфери, али да то не сме да буде оправдање.

Пауновићева је најавила да ће наредна година бити посвећена што ефикаснијем спровођењу међународних конвенција које је Србија потписала, као и остваривању националних стратегија и акционих планова у тој области.

Шеф делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт одао је признање Србији на напретку који је постигла у заштити људских права, али је упозорио и да ЕУ пажљиво посматра све што се дешава у тој области.

"Треба бити на опрезу, свуда и увек", казао је Давенпорт. Он је указао да Србија има солидан уставни и законски оквир за остварење људских права, а да кључ лежи у блиској сарадњи државних институција независних тела и цивилног сектора.

Шеф делегације ЕУ у Србији поручио је да ће унија наставити подршку унапређењу људских права у Србији кроз финансирање најразличитијих пројеката.

Повереница за заштиту развноправности Невена Петрушић поручила је да правни прописи нису довољни сами по себи, потребна је системска превенција дискриминације.  

Постоји напредак, али жене нису изједначене

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић оценио је да жене, иако постоји напредак у одређеним областима, још увек нису изједначене у правима и положајима са мушкарцима.

Он је, на седници поводом обележавања Међународног дана људских права и представљања модела закона о родној равноправности Заштитника грађана, рекао да постоји напредак у одређеним областима као што су веће учешће жена у многим секторима, унапређење законодавства о родној равноправности.

Омеровић је, с тим у вези, подсетио да је у српском парламенту 85 жена, што је 34 одсто посланика.

"Међутим, без обзира на све ово, сведоци смо да жене и мушкарци и даље нису изједначени у правима и положају. Постоје проблеми и у вези економског положаја жена, због чега је економско оснаживање основни предуслов за јачање равоправности", поручио је он.

Шеф мисије ОЕБС у Србији Петер Буркхарт изразио је уверење да ће модел закона допринети побољшању правног оквира у вези родне равноправности и фер друштва. Он је истакао да ће ОЕБС и даље пружати подршку институцијама и независним телима.

Заштитник грађана Саша Јанковић указао је да је досадашње законодавство родну равноправност подигло на ниво принципа и да је свест данас много боље укорењена него раније.

Међутим, он је истакао да је, на основу притужби које добија, уочио да постоји низ мањкавости у практичној примени принципа који су досадашњим законом успостављени.

НВО: Држава да заштити права

Представнице неколико невладиних организација (НВО) обележиле су Међународни дан људских права перформансом "Доста страховладе!", захтевајући од државе поштовање људских права и да испуњава међународне обавезе које је преузела, преноси Фонет.

После перформанса, на конференцији за новинаре представнице организација које се боре за заштиту људских права у Србији указале су на проблеме њиховог кршења.

Председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији Соња Бисерко истакла је да је слобода изражавања критичког мишљења у Србији стално на удару, као што су на удару и невладине организације које се залажу за поштовање људских права, у настојању да се оне као издајници изопште из друштва.

Бобана Мацановић из Аутономног женског центра изјавила је да је у протеклој години на сваких 10 дана у Србији убијена једна жена, замо зато што је жена. Свака друга жена је психички малтретирана, свака трећа је физички злостављана, указала је она и упозорила да су прошле године у Србији у породичном насиљу убијене 43 жене, а 2014. њих 22.

Милица Лупшор из Секције жена УГ "Равноправност" указала је да, у стању високе незапослености у Србији, жене које раде на црно, у страху од губитка посла, пристају да раде у нехуманим условима.

Представница Регионалног центра за мањине Јована Вуковић указала је на веома тежак положај Рома, који у Србији свакодневно трпе дискриминацију и живе у екстремном сиромаштву.

Број насилних инцидената према ЛГБТ популацији је такође у порасту, упозорила је Драгослава Барзут из "Лабриса". Оливера Оташевић из организације "Астра" и Маријана Савић из организације "Атина" апеловале су на државу да изгради капацитете за заштиту жртава трговине људима, јер је изостанак довео до тога да трговци људима унапређују
своје начине рада и уводе нове токове експлоатације жена преко интернета и у кријумчарењу азиланата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару