Читај ми!

Роми – важна тема српског председавања ОЕБС-у

Роми представљају једну од најосетљивијих и највећих група у Србији и зато ће бити важна тема када Србија буде председавала ОЕБС-у. Према ОЕБС-овим подацима, тек 15 одсто младих Рома је запослено, а у посебно тешком положају су Ромкиње, каже Мирјам Кароли, представница ОЕБС-а за ромска питања.

Мирјам Кароли каже да су Ромкиње далеко од равноправног учешћа у јавном и политичком животу. Оне трпе вишеструку дискриминацију, на националној и полној основи и на основу положаја који заузимају у својој заједници, преноси Танјуг.

Секретар у Министарству омладине и спорта Ненад Боровчанин оценио је да је председавање Србије ОЕБС-у 2015. године прилика да се млади, међу којима и млади из мањинских заједница, ставе у врх приоритета у држави, а да је Министарство већ направило Стратегију младих.

"Роми представљају једну од највећих група, зато је било важно њихово укључивање у израду Стратегије", истакао је Боровчанин на конференцији "Млади Роми и Синти: Активизам, укљученост, безбедност".

Директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић подсетила је да је Србија још 2009. године донела Стратегију унапређења положаја Рома, али да је због промењених околности сада потребно донети стратегију до 2020. године.

"Канцеларија је са владиним тимом за социјално укључивање направила основне оквире овог документа, а очекујем да стратегија буде усвојена 2015. године", казала је Пауновићева.

Напомиње да је до сада подељено више од 500 стипендија за Роме који иду у средње школе, и да Канцеларија планира да подели и новчану помоћ ромским породицама чија деца иду у основну школу, али и да је Канцеларија до сада успела да помогне да око 20.000 правно невидљивих Рома добије документе.

Шеф тима за припрему председавања Србије ОЕБС-у Дејан Шаховић нагласио је да је Србија урадила много на интеграцији Рома у друштво, али да ће млади Роми бити приоритет и када Србија преузме председавање ОЕБС-у и додао да ће тада моћи да се виде и резултати десетогодишњице рада Декаде Рома.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару