Читај ми!

Ванредна ситуација у седам сврљишких села

У седам села сврљишке општине проглашена ванредна ситуација. Током преподнева неки су кварови отклоњени, па струје нема у селима Бучум и Луково. Шест књажевачких села добило струју, а и на делу те општине проглашена је ванредна ситуација. Најугроженије је подручје Белог Потока, Влашког Поља, Зубетинца, као и Тресибаба.

Општински Штаб за ванредне ситуације у Сврљигу донео је у недељу увече одлуку о увођењу ванредне ситуације на делу територије општине који је већ седам дана без струје.

Током преподнева неки су кварови отклоњени, па струје нема у селима Бучум и Луково, и засеоку Мали Тијовац, у којима живи око 150 домаћинстава.

Миодраг Виденовић, шеф пословнице ЕПС-а у Сврљигу, каже да ће већи број купаца добити струју вечерас, такође и у селу Лукову.

"Од 151 домаћинства, педесетак ће остати без струје до вечерњих сати, а можда до сутра", рекао је Виденовић.

Ипак, услови на терену су такви да је могуће очекивати нове хаварије. Због свих потешкоћа изазваних вишедневним нестанком струје и ниским температурама, у делу општине Сврљиг уведена је ванредна ситуација.

"Јер су одсечени, тешка је ситуација, добро је што су путеви приступачни, могу до амбуланте, до продавнице", објашњава председник Општине Сврљиг Јелена Трифуновић.

Од почетка децембра, без струје је остало двадесетак сврљишких села, од којих седам струју није имало до данас. Осим прекида струје и фиксне телефоније, ниске температуре и лед направили су и велику штету на воћњацима.

Без струје 19 села у књажевачкој општини

На територији општине Књажевац уведена је ванредна ситуација на делу територије где нема електричне енергије. Више од шест дана периодично нема струје у 19 села и три засеока, где живи 2.140 људи, који су без струје због пада далековода.

"На захтев општинског Штаба, Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије упутио је осам агрегата различите снаге како би се колико-толико нормализовао живот у овим селима. Такође, припадници Сектора су целог дана на терену, а и током ноћи ће бити ангажовани да помогну овим људима", истакао је Предраг Марић, начелник Сектора за ванредне ситуације.

Марић је нагласио и да су припадници ватрогасно-спасилачких јединица Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије евакуисали људе из аутомобила са залеђених путева, као и да рашчишћавају прилазе угроженим селима, како би здраствени радници могли да стигну до угроженог становништва.

Шест села је током преподнева добило струју, рекао је директор "Електродистрибуције Књажевац" Предраг Стојановић.

Стојановић је истакао Танјугу да је 50 одсто електричних стубова на територији те општине пало, односно поломљено од леда.

Проблеми са нестанком струје почели су и у старопланинским селима. 

У Електродистрибуцији кажу да се ситуација на терену мења из часа у час и да је тешко давати било какве прогнозе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару