Мање од 1.000 деце у институцијама

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је да је мање од 1.000 дечака и девојчица у Србији смештено у институцијама, по чему је Србија најбоља у Европи.

"То је најбољи резултат у Европи и хранитељске породице су у највећој могућој мери растеретиле институције у Србији", рекао је Александар Вулин, отварајући конференцију "Напредовање у процесу преласка са смештања корисника у институцију на услуге у заједници у Србији", преноси Танјуг.

Вулин је рекао да се Србија обавезала да у складу са Законом о социјалној заштити до 2015. године у потпуности укине присуство деце која су млађа од три године у институцијама, што се, како је казао, и десило, будући да се мање од 50 дечака и девојчица тог годишта налази у институцијама.

Објаснио је да већи број њих у овом тренутку чека да их приме хранитељске породице, што се очекује у најкраћем могућем року, а да су преостала деца са посебним потребама која не могу тако лако да буду збринута.

"Србија је показала колико јој је стало и колико брине, а тај посао не може да уради само једно министарство, кад је социјална заштита у питању. У то треба да се укључи и да буде мотивисано цело друштво", рекао је Вулин, изразивши очекивање да ће и број услуга које се нуде локалним заједницама у будућности бити већи.

Вулин је рекао и да ништа од тога неће бити могуће без учешћа локалних самоуправа.

Државни секретар Министарства здравља Владимир Ђукић изјавио је да је прелазак са смештања корисника у институцију на услуге у заједници "законска и морална обавеза" и за то министарство и подсетио да је прошле године донет значајан Закон о правима особа са менталним сметњама.

Сви капацитети су стављени у службу пацијената са потешкоћама у развоју, рекао је он и додао да "подршка није само на папиру и декларативна".

"Људи са потешкоћама у развоју имају право да живе са осталима у заједници, то је гарантовано конвенцијом о правима коју сте потписали и ви као земља", изјавио је шеф кооперација при Делегацији Европске уније у Републици Србији др Холгер Шредер.

Истичући да је деинституционализација "мултидисциплинарни процес, који мора да буде добро организован, уз снажну сарадњу различитих интересних група", он је приметио да ће корисници у локалној заједници имати више могућности напретка, више контроле над свакодневним животом него у институцијама где бораве".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару