Читај ми!

Срећнији живот после трансплантације

Иако сада у Србији више од 100.000 грађана има донорску картицу, а ради се више трансплантација него 2008. године, када смо отпочели нашу медијску кампању, Србија још не може да стане раме уз раме са земљама у којима трансплантације нису реткост, већ реалност.

У августу 2008. године Стефан је имао тек две године, али је због болести бубрега морао на трансплантацију. Имао је среће, јер је бака могла да буде давалац.

Стефан каже да у болницу у Тиршовој иде само на редовне контроле и да може са другарима да се игра и иде у школу.

Његова мама Јелена Алавања каже да у односу на 2008. сада људи мало више знају шта је кадаверична трансплантација, а знају и да деца чекају на органе.

"Нисмо имали велики напредак, ове године је само једно дете имало трансплантацију бубрега, а 14 је на дијализи", каже Јелена Алавања.

Да прикупи новац и оде на трансплантацију срца у Беч, Вањи Пилиповић су помогли РТС, грађани Србије, дијаспора. Трансплантација јој је урађена у мају 2010. године.

"Фантастично се осећам, студирам, дружим се. Четврта сам година Филолошког факултета. Заљубљена сам, углавном је све позитивно", прича Вања.

У овом тренутку на трансплантацију бубрега, јетре, срца, плућа, рожњаче чека више од 2.000 људи. Број трансплантација и даље није довољан, јер нема довољно донора. Ипак, свест грађана о значају даривања органа полако се мења.

Професор Ђоко Максић, координатор за трансплантацију на ВМА, каже да је помак евидентан, свест се развија. "Много помажу и медији, укључујући и РТС", истиче Максић.

"Схватили смо да без те размене човекољубља, жеље да помогнемо једни другима, не можемо направити програм у коме ће сваки наш грађанин имати шансу да буде прималац органа", каже Максић.

Златибор Лончар, министар здравља, рекао је да ће концепт морати да буде другачији, другачије да се ради. "Мораће да буде регулисано на нивоу државе, али и да се преслика систем који већ постоји у земљама, а које имају одличне резултате", објаснио је Лончар.

Обука кадрова, улагање у опрему, измена закона, обједињавање листа чекања, то су само неке од активности које чекају наше надлежне у здравству уколико желимо да Србија више не буде на дну европске лествице по броју трансплантација.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару