Читај ми!

Из Србије годишње оде 32.000 људи!

Сваке године више од 32.000 људи оде из Србије. Статистика говори да највећи број наших суграђана одлази у Немачку. У Аустрију сваке године одлази више од 4.000 особа, због чега не чуди податак да је сваки десети становник Беча – Србин. Словенија је трећа на списку најпожељнијих држава за наше суграђане.

Са најбољим оценама и на основним и на мастер студијама, тражио је посао у Србији скоро годину дана. Ђорђе Лукић, економиста, своју шансу сада види ван граница наше земље.

"Ако сте једноставно амбициозни и желите да извучете максимум из себе, онда после тражите максимум и од других, а самим тим то подразумева максимум и од тржишта. Ако овде немате услове онда тражите где можете да се усавршите на прави начин", каже економиста Ђорђе Лукић.

А да би се усавршило, из Србије годишње у иностранство оде више од 700 високообразованих људи, подаци су Завода за статистику. Пре четири деценије, са дипломом факултета у иностранство је одлазило два одсто емиграната. Данас је тај број порастао на 15 процената.

"Свакако да има негативне импликације како на економском тако и на демографском и интелектуалном нивоу у Србији. То је један велики губитак", каже Снежана Лакчевић из Републичког завода за статистику.

Статистика тако говори да смо добили бољу образовну структуру међу онима који су отишли ван граница земље него међу онима који су остали.

"Нападнути сте са две стране, немате довољну репродукцију за обнављање становништа, и одлазе они који носе ту репродукцију, носе и економски просперитет тако да је за земљу попут наше то изузетно велики изазов у наредном периоду", каже демограф Владимир Никитовић.

Највећи број дипломаца одлази са завршеним економским факултетом, медицинским, стоматолошким, електротехничким. Парадокс је да управо за овим стручњацима вапи и наше тржиште рада. Једино што би могло да их задржи јесте посао.

"Национална служба за запошљавање има мере активне политике запошљавања у ранијем периоду, то су били програми стручне праксе, прве шансе, програми стручног оспособљавања, ту су и технике за тражење посла, представљање послодавцу као што су мотивациони тренинзи", каже Десанка Михајловић Ковач из НСЗ-а.

Сличним пројектима, кажу, и убудуће ће покушавати да потребе тржишта представе онима који траже посао. Понуда ће, надају се, бити боља од оне у иностранству.

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару