Читај ми!

Мобилизација сећања из Великог рата

У архиве светске културне баштине ових дана сливају се српске породичне успомене из Великог рата. Грађани своје фотографије, писма, дневнике, одликовања, филмове и звучне записе који сведоче о Првом светском рату могу да донесу у Библиотеку града Београда.

Грађани који донесу фотографије и остала документа ће се укључити у допуну јединственог Електронског архива Првог светског рата, "Europeana 1914-1918" где су своје породичне историје испричали житељи 18 европских земаља.

Експерти на лицу места дигитализују породичне приче. Оне преко сајта "Europeana" постају доступне и сачуване за будуће генерације. И на српском и на енгелском језику. Миливоје Живановић је тако, донео фотографије и ратни дневник деде генерала.

"Један брат му је био санитетски генерал, а други пуковник, коњички. Тако да су сва три брата са Албанским споменицама, са Карађорђевим звездана са мачевима и без мачева, Францусоком легијом части", рекао је Миливоје Живановић, унук генерала Миливоја Димитријевића.

Како је рекао, најважнија јесу усмена сећања, као усмена предања која се провлаче кроз сваку нашу породицу.

Своје колекције до сада је сачинило 18 европских земаља. Приче са ратишта и из ратног зелеђа, повезале су све стране у том сукобу.

Координатор пројекта "Еuropeana" из Хага Ад Поле каже да је важно што је Србији пружена прилика да исприча своје породичне приче, историје и да их подели са светом. "Тако ћемо боље разумети вашу земљу која је толико пропатила током Првог светског рата", рекао је Ад Поле.

Првог дана ове београдске мобилизације на сајт је постављена и прва домаћа прича.

Помоћник директора Библиотеке града Београда Предраг Ђукић рекао је да грађани сами могу то да учине ако се региструју преко портала "Europeana 1941-1918" и да сами испричају своју причу и додају тај предмет, дакле не морају лично да дођу у библиотеку, али ово је прилика да то ураде професионалци уместо њих.

"Додавање материјала је могуће од данас па докле траје обележавање, а надамо се да ће то бити и наредне четири године", каже Ђукић.

Београђани могу своја сећања да мобилишу још сутра, а потом се програм сели у Чачак па у Нови Сад.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару