Читај ми!

Само Британци се више жале од Срба

Грађани Србије су прошле године поднели више од 3.300 жалби поверенику за информације од јавног значаја по чему су други у свету. Највећи број притужби омбудсману односио се на спору администрацију, закључује се у годишњем извештају о раду повереника и заштитиника грађана.

Заштитник грађана Саша Јанковић каже да се по притужбама грађана које су добијали из Крагујевца и Шумадијског округа види да имају исте проблеме као и сви грађана Србије, а то је пре свега лоша администрација која је спора и нефункционална", преноси Танјуг.

Напомиње да се највећи број притужби грађана односи на администрацију која не одговора на захтеве, код које се предуго чека и "која уподобљава процедуре себи, а не у корист грађана".

"Највећи број притужби се односи на апсурдну ствар - на ћутање администрације која на захтеве грађана ћути. И то је нешто што би релативно брзо могло да се промени уколико у рад јавне управе уведемо бољу организацију и пре свега одговорност", истакао је Јанковић.

Заштитиник грађана указује да јавна службе треба да престану да буду места где ће да се запосли што више људи који ће имати што мање плате како би преживели, а да се од њих се не тражи никаква одговорност.

Наводи и да више од 90 одсто препорука бива спроведено, "односно органи власти коригују понашање које је довело до кршења права грађана".

"То са једне стране звучи добро, а са друге стране далеко је од доброг јер је Омбудсман институција која би требала да у систему који добро функционише идентификује један или два промила грешака или их коригује", упозорава Јанковић.

Јанковић и повереник за информације од јавног значаја и слободан приступ информацијама Родољуб Шабић су у Крагујевцу представили извештаје о раду.

Шабић је подсетио да су ти извештаји претходно представљени у још четри града и да су разговори са грађанима, представницима власти, невладиног сектора били добри и садржајни "јер се све не може посмтрати кроз призму Београда".

Наводи и да је забрињавајући "огроман број жалби "које прима објаснивши да се то посебно односи на слободан приступ информацијама од јавног значаја.

"По резултатима статистике, број жалби које примају моје колеге широм света је много мањи, и ми смо ту са релативно малим бројем становника у самом врху", рекао је Шабић, додавши да мисли да је у прошлој години само повереник у Британији примио више жалби грађана.

Шабић је навео да је прошле године примио више од 3.300 жалби грађана, а да ће их ове године сигурно бити више, што како каже није добро али истовремено показује да је пробуђена свест грађана о борби за своја права.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару