Читај ми!

Обележен Дан волонтера

У Дому омладине у Београду обележен је Међународни дан волонтера, уручењем награда волонтерским организацијама чије акције су ове године посебно дошле до изражаја због мајских поплава.

Делегација ЕУ у Београду доделила је 15 награда, а међу награђенима су и волонтерска група "Инфинити енерџи" из Зајечара - за категорију промовисања здравих стилова живота, затим "Омладински клуб Анчики" из Лесковца, за промовисање културе и уметности, те волонтерска група "Креативна младост" из Мионице за уређење јавних простора у којима млади проводе слободно време и друге, јавља Танјуг.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић рекао је да су млади својим волонтерским акцијама током поплава у мају дали прави пример "свега оног чиме Србија може да се дичи".

Удовичић је подсетио да је у 2014. ресорно министарство, у сарадњи са Ресурс центром, у оквиру националног програма "Млади су закон" финансирало 257 омладинских волонтерских пројеката у 25 округа у нашој земљи, за шта је издвојено више од 15 милиона динара.

"Тим акцијама се покушало да се допре до свих грађана Србије и да им се покаже да је волонтеризам само почетак, а не крај оног што ми желимо - да живимо у бољој Србији, и у бољем окружењу", рекао је Удовичић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт назвао је младе волонтере "истинским херојима које Србија има" који су током поплава често први стизали да пруже помоћ угроженом становништву.

"Ова година је била посебна за Србију, с једне стране јер се земља суочила са невиђеним катастрофалним поплавама, а са друге - јер се видело колико срца, храбрости и солидарности има у вашој земљи", рекао је Давенпорт.

Навео је да су волонтери, уз помоћ волонтера из више европских земаља, радили на чишћењу и реновинарању школа, вртића, кућа, чиме су дали несебичан и немерљив допринос.

Како је рекао, у јуну следеће године у Обреновцу ће бити основан вишедневни волонтерски камп за српске и иностране волонтере, као награда за све волонтере који су учествовали у камповима током поплава.

Амбасадор ЕУ је подсетио да је Брисел издвојио 30 милиона евра из предприступних ИПА фондова за отклањање последица поплава у Србији и најавио је да ће Унија наставити да пружа помоћ и подршку градовима који су претрпели штету.

Стална координаторка УН у Србији Ирена Војачкова Солорано оценила је да младима у Србији мора да се поклони много већа пажња јер су они "будућност земље", док волонтери свој значај показују годинама уназад, а посебно ове године за време обнове земље.

Навела је да извештај Фонда УН за популацију показује да је број младих у 2014. у свету достигао 1,8 милијарди.

"У Србији мора да се поклони већа пажња младима. У свету расте број младих, док у Србији опада и њима мора да се помогне", упозорила је Солорано и навела да су УН у нашој земљи посебно фокусиране на репродуктивно здравље младих.

Кроз програм "Млади су закон" у подручјима настрадалим у поплавама организовано је 11 кампова и 20 радних акција на којима је учествовало више од 700 волонтера.

Тај програм постоји од 2010. и до сада је финансирано 930 омладинских волонтерских пројеката, чија је вредност скоро 64 милиона динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару