Читај ми!

Буркхард: Брза реакција након летака против Рома

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Петер Буркхард изразио је задовољство због брзе реакције српских власти којом су откривене особе које су у поштанске сандучиће грађана убацивале летке са позивом на насиље према Ромима.

Петер Буркхард је, у Техничкој школи ГСП-а, изразио задовољство реаговањем српских власти, преноси Танјуг.

"Задовољан сам брзом реакцијом власти којом су открили ко је дистрибуирао летке који су позивали на насиље над Ромима", рекао је Буркхард у Техничкој школи, где су подељене стипендије за 25 средњошколаца ромске националности.

Председник Националног савета ромске национале мањине Витомир Михајловић рекао је да Роми нису грађани другог реда у Србији и да се у нашој земљи поштују права мањина, а посебно Рома.

"Треба заборавити шта се десило пре неколико дана, јер ово је права Србија и данашњи догађај доказује да имамо добру сарадњу са државним институцијама и међународном заједницом", рекао је Михајловић.

Виши суд у Београду одредио је притвор до 30 дана припаднику "Србске акције" Филипу Гајићу, осумњиченом за продукцију материјала којим се позива на мржњу и нетрпељивост према Ромима.

Леци који позивају на насиље над Ромима са потписом "Србске акције" убацивани су у поштанске сандучиће Београђана, а дељени су и у другим градовима Србије.

Стипендије ромским ђацима

Ученици ромске националности Техничке школе ГСП-а, њих 25, примило је стипендије како би им се олакшало школовање и како би се смањио број Рома који превремено престају са образовањем.

Стипендије су додељене у оквиру пројекта "Овде смо заједно - Европска подршка за инклузију Рома", који је вредан 4,8 милиона евра, који финансира ЕУ, а спроводи Мисија ОЕБС у Србији, у координацији са Канцеларијом за људска и мањинска права и више министарстава и невладиних организација.

Укупно је обезбеђено 525 стипендија средњошколцима ромске националности широм Србије, односно у 20 локалних самоуправа.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић рекао је да пројекат треба превентивно да делује како би се спречило превремено напуштање школовања ученика ромске националности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару