Читај ми!

Протести београдских и новосадских адвоката

Београдски адвокати окупили су се данас испред Уставног суда Србије на сат времена, позивајући тај суд да што пре донесе одлуку о иницијативама адвокатуре за оцену уставности Закона о јавним бележницима и сета пратећих закона. Одржан и протест адвоката у Новом Саду.

Представници Адвокатске коморе Београда предали су Уставном суду Србије ургенцију за прекоредно решавање више иницијатива за оцену уставности Закона о нотарима и Закона о промету непокретности које су том Суду предате почетком септембра.

Окупљање адвоката из Београда наставиће се сваког радног дана од 12 до 13 сати, рекао је Танјугу члан Управног одбора Адвокатске коморе Београдa Александар Цвејић.

"Адвокати Београда ће се окупљати испред зграде Уставног суда Србије, очекујући и желећи да тај суд што пре донесе одлуке поводом бројних иницијатива које су поднеле адвокатске коморе и појединци о питању неуставности закона о јавном бележништву и сета других закона који су са њим повезани", рекао је Цвејић.

Он је подсетио да је Уставни суд већ заузео став да су то приоритетна питања и да правосуђе стоји у потпуном колапсу већ три месеца.

"То што се држава и државни органи не секирају због тога, не значи да Уставни суд не треба да реагује и да што пре пресече Гордијев чвор који је настао доношењем ових закона.

Група од 200 адвоката предала је прошле седмице појединачне ургенције Уставном суду за убрзавање поступка одлучивања о иницијативама које су му поднете средином септембра.

Уставни суд је 12. новембра саопштио да је одржао припремну седницу поводом тих као и иницијатива за оцену уставности обуставе рада адвоката, која је почела 17. септембра у целој Србији.

Истовремено, протест су одржавали и адвокати из Новог Сада испред новосадске Палате правде, а председник Адвокатске коморе Војводине Срђан Сикимић рекао је да је тај протестни скуп организован "на иницијативу млађих колега".

Сикимић је рекао новинарима да су млади адвокати Новог Сада иницирали протест како би јавности показали јединство и потврдили подршку захтевима које је изнела Адвокатска комора Србије.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару