ТС о сузбијању корупције

Иако Влада редовно израђује програме рада и извештај о раду, не постоји обавеза, ни устаљена пракса да се они објављују, а правни оквир за разматрање извештаја је мањкав, поручено је на конференцији Транспарентности Србија "Извештавање и одговорност као механизам за сузбијање корупције".

Извешни директор те невладине организације Немања Ненадић рекао је да је систем полагања рачуна један од најважнијих у превенцији корупције, али да то није довољно јасно истакнуто у Стратегији за борбу против корупције, јавља Танјуг.

Он је истакао да би извештаји о раду требало да пруже увид у остваривање планова рада и да на тај начин дају слику о влади народним посланицима и јавности о степену испуњености програма, али и да омогуће покретање поступака за утврђивање одговорности за неиспуњено, уколико томе има места.

Говорећи о томе да је правни оквир за разматрање извештаја мањкав, Ненадић је нагласио да чак не постоји ни обавеза да се извештај о раду владе разматра на седници скупштине или њеног одбора, већ да је само прописана дужност достављања таквог извештаја и упознавања посланика са његовим садржајем.

Како каже, влада нема други програм осим премијеровог експозеа.

"Ни план рада, ни годишњи извештај, нису структурирани на начин који би представио у којој мери су министарства испунила своју 'мисију' током једне године", указао је Ненадић у додао да подаци у извештајима министарстава често нису упоредиви.

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак рекао је да то министарство ради на томе да се од експозеа премијера прави обједињени акциони план за наредне три године.

Бошњак каже и да Србија има више од 120 стратегија које ни у једном тренуку нису међусобно поређане, те да неке једна другу искључују, а да је то Министарство задужено да донесе једну стратегију на националном нивоу.

Помоћник директора Агенције за борбу против корупције Маријана Обрадовић говорећи о Стратегији за борбу против корупције и Акционом плану за њено спровођење казала је да је принцип полагања рачуна боље унапређен у односу на претходну стратегију.

"Не постоје механизми који би повлачили одговорност за неиспуњење планираних мера и ефективности па чак у одређеном смислу и за неизвршавање", поручила је Обрадовић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару