СОС телефони – разговори као лек

Последњих година, СОС телефони постали су значајни у решавању важних социјалних проблема - самоубиства, трговине људима, насиља у породици. Циљ је пружање емотивне подршке, али и помоћ у добијању заштите.

Кад је тешко, а чини се да излаза нема, ту је неки од СОС телефона. Први такав контакт телефон у Србији отворен је 1991. године. Тренутно их је око стотинак, а највише у Београду и Новом Саду.

Из новосадског центра "Срце", јединог за превенцију самоубистава, кажу да се годишње јави oко две хиљаде људи, мејлом или четом двоструко више него прошле године. Могућност да остану анонимни, људе у кризи охрабрује да на овај начин потраже помоћ.

"Људи који су суицидални или размишљају о окончању живота, обично се тога стиде и осећају се због тога кривим. Тако да им је много лакше да то причају преко телефона, где не виде саговорника. Оно што је можда најважније у телефонској врсти помоћи је да је идентитет човека заштићен", напомиње клинички психолог Бранка Кордић.

Мрежа "Жене против насиља" представља коалицију женских невладиних организација, а свака у свом склопу има СОС бројеве телефона за превенцију насиља над женама.

"СОС телефони су једина подршка за многе жене, пре све жене које желе да буду анонимне, жене које не желе да се обрате институцијама или имају негативно искуство са институцијама, вишеструко маргинализоване жене, жене са инвалидитетом или жене коеј су претрпеле трговину људима", каже Ведрана Лацмановић из мреже "Жене против насиља".

И за жене са инвалидитетом дежура СОС линија.

"То није само број СОС телефона, то су СМС поруке, то је скајп комуникација, то је мејл комуникација, то је такође комуникација преко Фејсбука", напомиње Лепојка Чаревић Митановска из круга "Београд".

У оквиру мреже је и центар за подршку женама ромске националности. Најчешће траже савет о добијању социјалне помоћи и заштите.

"Позиви оних који су животно угрожени, њих имамо од седам до десет у месецу", указује Нада Ђуричковић из Ромског центра за жене и децу "Даје".

То што многи зову неку од телефонских СОС служби, указује на алармантну ситуацију, али и оправдава њихово постојање.

Иако су отворене телефонске контакт линије за помоћ људима ефикасне, тешко опстају, јер није лако обезбедити донације за покривање основних трошкова. Великим делом раде захваљујући ентузијазму волонтера, или жељи особа које су и саме преживеле насиље, да помогну другима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару