Читај ми!

Мајданпек добио струју

Напајање Мајданпека и околине електричном енергијом поново је успостављено. Напајање се врши са две везе. Град је 70 сати био без струје, а нема ни воде, ни даљинског грејања. Без струје Бољевац и околна села, али и поједина села из сврљишког краја.

20.00Стигла струја у Доњи Милановац, а околна села су и даље без електричне енергије, јавља дописник РТС-а. 

19.30 - Струју добила цела општина Мајданпек, јавља извештач РТС-а. 

18.45 - Имамо напајање са две везе. Aко једна направи проблем као синоћ, имаћемо напајање са друге стране, каже генерални директор ЕПС-а Никола Петровић за РТС. 

18.25 - Струја је почела да стиже у Мајданпек, јавља дописник РТС-а.

18.15 - Без струје остали и Бољевац и околна села, због квара на два далековода који снабдевају тај део источне Србије, сазнаје РТС у "Електро Тимоку" у Зајечару.

18.00 - Тринаест села у сврљишком крају је у току дана добило струју. У току вечери струја би могла да стигне у још четири села, јавља дописник РТС-а.

15.40 - У Сврљишком крају 20 села је без струје. И Доњи Милановац је без струје више од 70 сати.

15. 25 - Услуге фиксне и мобилне телефоније "Телекома Србија" у Мајданпеку и Доњем Милановцу су у функцији и поред веома неповољних временских услова, саопштио "Телеком".

13.45 - Припадници Сектора за ванредне ситуације деле агрегате, калорифере и ћебад становништву и установама, рекао је начелник Одељења за ванредне ситуације у Бору Миодраг Марковић.

12.10 - Око 50 електромонтера у Дебелом Лугу покушава да отклони кварове на далеководу, јавља извештач РТС-а Вања Чолић. 

11.51 - Временски услови за рад електромонтера много су бољи него претходних дана јер нема ветра и мање је хладно, каже за Бету начелник Одељења за ванредне ситуације у Бору Миодраг Марковић. 

Екипе "Електромреже Србије" успеле су да премосте кварове који су синоћ проузроковали поновни нестанак струје, тако да је снабдевање електричном енергијом сада нормализовано у целој општини Мајданпек.

Екипе су и даље на терену и биће тамо док функционисање електроенергетског система у источној Србији не буде потпуно нормализовано, саопштава ЕМС.

Телефонске везе, као и мобилна телефонија су раније прорадиле, па грађани телефоне пуне на агрегатима.

Раније, једну фискултурну салу Општина је опремила агрегатима и калориферима како би се ту старији грађани и мајке са малом децом могли загрејати. Председник општине Дејан Вагнер каже да ће бити постављена и покретна кухиња у којој ће моћи да се скува чај.

Вагнер је додао да општина планира да уради сличну ствар и са једним од обданишта. 

Председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић допремио је у Мајданпек калорифере који су коришћени за сушење поплављених кућа у том граду. Калорифери ће бити искоришћени за грејање обданишта.

Нафтна индустрија Србије донирала је 320 боца гаса за потребе домаћинстава у Мајданпеку и околним селима. 

Министар одбране Братислав Гашић захвалио је грађанима Мајданпека на стрпљењу, али је истакао да локалне самоуправе морају много више да се ангажују на превенцији. "Не сме да се деси да је покварен агрегат у дому здравља, ни да неко од локалних фунционера каже да нема нафте", истакао је министар.

Гашић је рекао и да га је директор Рударско-топионичарског басена "Бор" обавестио да они деле 7.000 векни хлеба.

Министар напомиње да електромонтери већ трећи дан на Дебелом Лугу покушавају да отклоне кварове. Ангажовано је око 200 радника.

"То је тако неприступачан терен. То је стуб који је 50 метара висок, који је пре много година стављен уз помоћ хеликоптера. То што чине радници у овом тренутку, надљудски је напор", истакао је Гашић.

Ванредна ситуација у Мајданпеку није уведена. Ипак, начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић сматра да је то можда требало да се уради, иако то нужно не би значило и евакуацију грађана.

"У Мајданпеку већ три дана нема услова за нормалан живот, а у таквој ситуацији се проглашава ванредна ситуација", рекао је Марић гостујући на РТС-у. 

Напоменуо је да Сектор за ванредне ситуације набавља све што од њих затражи општински штаб.

"Већ смо упутили један агрегат према Мајданпеку који је већ у функцији у болници, јуче је упућен још један велики агрегат ка руднику, као и 10 мањих агрегата, калорифери, грејалице", рекао је Марић гостујући на РТС-у и додао да Црвени крст допрема помоћ у храни и води.

"Припадиници 'Електродистрибуције Бора' су на терену. Проблеми постоје у засеоцима борске општине. Највећи проблем је ипак у Мајданпеку, јер нема могућности грејања на чврста горива, док у сеоским срединама постоји нека могућност да се становници угреју на други начин. 

Мајданпек је посетио и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин који је рекао да су сви који су у систему социјалне заштите у том граду збринути.

Вулин је, после обиласка Центра за социјални рад у Мајкданпеку, као и Јелене Станојевић која се породила у понедељак када је нестало струје, истакао и да су сви корисници новчане и социјалне помоћи контактирани и да су добро.

Према његовим речима, хранитељске породице са децом су такође добро и ниједно дете није болесно.

Сада много више посла имају и у Руднику бакра "Мајданпек", јер се са отапањем снега подиже ниво воде на Северном ревиру. У центру пажње је рад пумпи и одводњавање, како би се  опрема сачувала.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару