Читај ми!

За заштиту од поплава више од 30 милиона евра

Директор Канцеларије Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић изјавио је да је за унапређење система за заштиту од поплава обезбеђено више од 30 милиона евра, али и да се наставља са прикупљањем средстава за ту намену.

"Има локација у Србији на којима мора да се раде потпуно нови системи, нови пројекти, и за то је у овом тренутку обезбеђено више од 30 милиона евра, што из средстава Светске банке, што из средстава ЕУ", рекао је Марко Благојевић Танјугу и додао да ће се, како рад на обнови стамбених објеката буде постајао мање интензиван, тако отварати простор да се више размишља о превенцији.

Да је превенција кључна ствар показује пример општине Лучани, коју је захватио поплавни талас, сличног интензитета као у мајским непогодама, међутим, како је истакао Благојевић, штету нису претрпеле ни куће а ни "Наменска".

"Канада је на предлог Канцеларије за обнову одобрила финансирање у висини од пола милиона канадских долара за обнову уништене и оштећене инфраструктуре за заштиту од поплава на територији општине Лучани. Пројекат је одобрен у октобру, извођење радова је почело у првој половини новембра, а чишћење корита је обезбедило већу проточност Бјелице", објаснио је Благојевић како је спречена штета у Лучанима.

Према његовим речима, остало је да се у тој општини ураде и четири преградне бране које ће спречити доношење наноса у Бјелицу – што ће смањити ризик од поплава.

Он је истакао да је Канцеларија из донација обезбедила око 600 милиона динара, а реч је о пројектима који су на предлог Канцеларије одобриле државе као што су Канада, Индонезија, Алжир, Италија, Албанија, из којих ће бити или из којих су већ финансирани радови на обнови уништене и оштећене инфраструктуре за заштиту од поплава на територији 23 општине у Србији.

"Џаба нам четири милијарде динара које смо исплатили породицама у Србији, што је 17.000 домаћинстава то до сада добило, џаба нам 218 кућа које у овом тренутку зидамо – уколико ће сутра поново бити плављене", упозорио је Благојевић.

Објаснио је и да се радовима на заштити објеката од поплава штити огромна инвестиција државе.

Благојевић је најавио да ће до краја године бити изведени радови у вредности већој од милијарду динара на свим критичним локацијама у Србији, а који ће бити изведени управо на обнови уништене и оштећене инфраструктуре за заштиту од поплава.

"Уз подршку програма Уједињених нација за развој, на 20 локација у Србији раде се нове преграде за бујичне воде које би требало да спрече огромне штете", рекао је он.

Благојевић каже да се у Крупњу раде три такве преграде које вреде 60-70.000 евра.

"Милиони ће на крају бити потрошени за обнову Крупња, 27 кућа се зида, 300 домаћинства у Крупњу добија помоћ у новцу од државе, гро те штете могло је да буде спречено инвестицијом 60-70.000 евра", указао је Благојевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару