Азбест прети сомборским ђацима

У сомборској Средњој техничкој школи у фискултурној сали од азбеста свакодневно вежба више од 300 ученика. Зидови који су обложени азбестним плочама попуцали су и постали опасни по здравље ученика. Нема новца за реконструкцију.

Средња техничка школа у Сомбору највећа је у бачком округу. У њој наставу похађа 820 ученика у тридесет осам одељења. Та школа је готово једина која има салу за физичко.

Међутим, због штетности материјала од којег је сала изграђена, а било је то 1976. године, потребна је хитна реконструкција. Грађевинска инспекција је школи наложила да реши проблем, али за ту поправку или изградњу нове сале – нико нема пара.

Пре века и по – манастир, а више од седамдесет година – школа. То здање, под заштитом државе као споменик културе, једна је од три зграде коју користи Средња техничка школа. Сала за физичко, накнадно зидана, данас је у веома лошем стању. Зидови који су обложени азбестним плочама попуцали су и постали опасни по здравље ученика.

Боравак у сали угрожава здравље деце, упозоравају лекари, јер је азбест канцерогени материјал.

Јелена Зелић из Завода за јавно здравље Сомбора каже да поред тога што може да изазове карцином плућа, може да изазове туморе на плућима који се називају мезотелиома и појаву болести која се назива азбестоза.

У сали прокишњава кров, пропале су инсталације и столарија, а неколико пута се у њу изливала канализација. Школска управа годинама покушава да обезбеди новац за поправку. Тражили су помоћ на разним местима, али безуспешно. 

"Изашао је конкурс Секретаријата за спорт и омладину, ми смо конкурисали, добили смо уверење од Града да ће они суфинансирати део трошкова. Међутим, на овом конкурсу нисмо прошли. Следеће године смо поновили конкурс и опет смо били одбијени", каже директор Средње техничке школе у Сомбору Јанош Хорват.

У градској власти постоји воља, али не и новац за помоћ.

Помоћник градоначелника Сомбора Атила Прибила каже да им финансијска ситуација не дозвољава да сами реше проблем.

"Апелујемо на републичку владу и на владу Аутономне Покрајине Војводине да нам помогну у финансијском смислу, а ми ћемо сву документацију припремити на време", каже Прибила.

У фискултурној сали свакодневно вежба више од 300 ученика. Иако раде у лошим условима, ученици на многим школским такмичењима у кошарци, одбојци и рукомету освајају прва места. Према неким прорачунима, реконструкција ове сале коштала би око 15 милиона динара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару