Читај ми!

ОЕБС: Огроман напредак у реформи образовања полиције

Шефица ОЕБС-овог Одељења за провођење закона Дениз Мацолани рекла је да је МУП остварио огроман напредак у области реформе образовања полиције.

Мацолани је, отварајући конференцију "Реформа полицијског образовања и обуке - резултати и перспективе развоја", навела да су потребне даље инвестиције и реформе у овој области, преноси Танјуг.

Мисија ОЕБС, како је истакла, активно подржава обуку полиције, а један од првих програма од успостављања мисије био је баш из те области.

Мацолани је нагласила да Мисија и Министарство унутрашњих послова раде на реформи обуке и модернизацији образовања полиције, те је затражила даље инвестиције и реформе у овој области.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Александар Николић указао је да министарство обележава данас 10 година од оснивања Управе за стручно образовање, усавршавање и науку, јединице којој је поверен сложан задатак обуке и образовање полицијских кадрова.

У сарадњи са ОЕБС-ом и Саветом Европе, подсетио је Николић, у оквиру реформиских процеса полицијског школства спроведена је детаљна анализа 2001. године када је установљена потреба за новим савременим методама наставког рада у циљу прилагођавања актуелним изазовима.

Реформа полицијског школства, према његовим речима, од суштинске важности је за остваривање визије из области полиције.

Николић је нагласио да је једна од основних функција сваке државе безбедносна, те је веома битна улога полиције, а на све изазове је могуће одговорити само обученим и стручним кадровима.

Полицијски систем, како је истакао, захтева стално стручно усавршавање и прилагођавање.

"Инвестиција у образовање и обуку постају кључни индикатор разумевања оног што се дешава у друштву", констатовао је Николић.

Саветник министра унутрашњих послова Србије Владимир Божовић, у изјави Танјугу, рекао је да се студентима Криминалистичко-полицијске академије која је настала спајањем средње и више школе унутрашњих послова мора дати приоритетан и убрзан начин запошљавања.

"Да се не запошљавању људи са разних приватних факултета. Ако држава улаже значајна средштва у време велике кризе и штедње онда је последњи час да се сви они добри студенти који заврше Академију приоритетно запошљавају у МУП-у и да буду подстрек за нову реформу, изградњу полиције која ће имати интегритет, поштовање у друштву", сматра Божовић.

Ако имамо чињеницу да велики број њих не може да заснује радни однос, а примају се људи са апсолутно неадекватним образовањем онда је то велика системска грешка која мора да се исправља", нагласио је Божовић.

На конференцији у београдском хотелу "Метропол Палас" учествују полицијски менаџери, високи руководиоци, практичари у области полицијске обуке, представници међународних организација, центара и академија за обуку полиције из региона.

Циљ конференције, коју заједнички организују Мисија ОЕБС-а и МУП, је да се анализирају досадашња достигнућа реформе, истраже могућности за даљи развој структура које се у Министарству баве питањима обуке и образовања полиције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару