Читај ми!

Мајданпек и даље без струје и грејања

Мештани Мајданпека и трећи дан су без струје, воде и грејања. Општински челници упозоравају да је ситуација у граду алармантна. Нестало нафте за агрегат који струјом напаја болницу. У "Електромрежи Србије" кажу да би струја могла да стигне до вечери.

17.40  - ЕПС пустио под напон трафостанице у Мајдампеку. Град ће постепено добијати струју, потврђено РТС-у ЕМС-у.

17.00 - Министар Александар Антић каже да ће за 10 до 15 минута бити проба система, што значи да би Мајданпек ускоро могао да добије струју.  

15.30 – Из Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, за Мајданпек упућен још један агрегат од 120 киловата, преноси Танјуг.

15.10 – Општински штаб одустао од проглашења ванредне ситуације у општини Мајданпек, јавља диписник РТС-а. 

14.05 – Нови проблем у Мајданпеку, недостаје нафта за рад агрегата, јавља диписник РТС-а.  

Осим што су без струје, воде и грејања, становницима Мајданпека су отежане и комуникације, а, за сада, нема прецизних информација када ће се ситуација у граду нормализовати. За случај да кварови на мрежи не буду поправљени ни данас, председник Општине Дејан Вагнер најављује евакуацију најугроженијих мештана.

У граду већ други дан не раде обданишта и школе. Виталне службе, Дом здравља и Општа болница функционишу, а, како су новинарима јутрос рекли у тим установама, нису имали превише посла.

Активисти Црвеног крста и људи из Синдиката рудара Рудника бакра "Мајданпек" однели су болници, самачким, старачким домаћинствима, те другим угроженим породицама са евиденције Центра за социјални рад и патронажне службе, пијаћу воду и хлеб. Остатак је подељен грађанима, јавља агенција Бета.

Директор Националног диспечерског центра "Електромреже Србије" Владимир Илић каже за РТС да радници тог предузећа покушавају да превежу 400-киловатни далековод између Ђердапа и Дрмна на 110-киловатни напон и обезбеде струју за Мајданпек из прваца Костолца. Додаје да је део радова је завршен, док се остатак одвија теже, због неприступачног терена.

"Радници су практично над провалијама, али очекујемо да ће ти радови бити завршени и да ће грађани у току дана добити струју", истиче Илић.

Извршни директор за управљање и тржиште "Електромреже Србије" Илија Цвијетић је у изјави Танјугу објаснио да су, од три далековода која напајају Мајданпек, сва три ван погона и на њима су пали стубови.

"У историји се никада није десило да имамо три правца напајања и да су сва три онемогућена. Због јаког леда и снега тренутно користимо хаваријске стубове, које подижемо, а које смо користили летос кад су биле поплаве и торнада око Лазаревца", рекао је Цвијетић и додао да су пали стубови и да је, у нормалним условима, потребан дан – дан и по да се то санира.

"Ситуација алармантна"

Помоћник председника Општине Дејан Шкорић рекао је да је стање алармантно, али је општински штаб одустао од проглашења ванредне ситуације.

Поред велике хаварије на далеководима, нови проблем је и недостатак нафте за рад агрегата.

Шкорић је истакао да нови проблем представља недостатак нафте за рад агрегата којима је обезбеђена струја у Дому здравља и локалној болници.

Додао је да воде за пиће има довољно, јер су притекле у помоћ суседне општине, али да грађани немају новца јер не раде банке као ни банкомати.

Према његовим речима, због недостатка грејања ситуација се приближава хуманитарној катастрофи.

Мајданпек је, наиме, специфичан град који има око 70 одсто станова прикључених на даљинско грејање, а ти станови немају инсталације за алтернативно грејање.

"Нема хлеба, људи немају новца јер не раде банкомати нити банке, прорадила је "Теленорова" 063 мобилна мрежа, јуче ни телефони нису радили. Такође, више од 40 часова нема ни воде за основне потребе", истакао је Шкорић.

Марић: Очекујем нормализацију, а не евакуацију

Начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић очекује да ће се у Мајданпеку данас успоставити нормално снабдевање струјом и да неће бити евакуације.

"Наше екипе су помагале људима из 'Електромреже Србије' током целе ноћи око поправке каблова. Очекујем, по изјавама људи из 'Електомреже Србије', да ће до 12-13 часова бити успостављено уредно снабдевање електричном енергијом", рекао је Марић Танјугу.

Како је навео, људи из Одељења за ванредне ситуације из Бора били су у Мајданпеку јуче и ноћас, а биће и данас и очекује се да квар буде саниран и да се живот на том подручју како-тако нормализује.

Марић не очекује евакуацију јер су то, каже, мере којима се прибегава када заиста имате безизлазну ситуацију и не можете да успоставите функционисање града у дужем временском периоду.

"Знам да је за људе ово веома дуго, више од 30 сати су без струје. Знам да људи из 'Електромреже Србије' чине све да се то нормализује", рекао је Марић.

Навео је да јуче по подне из српско-руског хуманитарног центра упућен агрегат велике снаге и да је он од јутрос у функцији у болници у Мајданпеку.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару