Читај ми!

Јанковић: Социјална заштита обавеза државе

Заштитник грађана Саша Јанковић саопштио је да је социјална заштита људско право, а пружање и унапређење услуга социјалне заштите обавеза, а не добра воља државе. Оптужује министра за рад Александра Вулина за "самовољу на штету права грађана и правне државе".

Саша Јанковић поручује да нико не сме самовољно да мења сврху средстава која су Законом о буџету опредељена за побољшање положаја социјално угрожених, наводи се у саопштењу заштитника, а преноси Бета.

Министар за рад Александар Вулин изјавио је у недељу да је одлучио да два милиона евра намењених конкурсу за невладине организације из буџета буду уплаћени Фонду за лечење ретких болести деце.

"Дужност ресорног министарства је да спроведе и то не било како већ законито и правилно, конкурс за финансирање активности којима се унапређује социјална заштита у Србији, као и да, ако већ уважава замерке на резултате конкурса, утврди због чега и кога је исход конкурса такав да је изазвао бурну реакцију јавности", наводи омбудсман.

Јанковић додаје да ако министарство сматра да је тражило и Законом о буџету добило средства за погрешну намену, тада је потребно да промену свог става образложи и тражи ребаланс буџета, а не да самовољно преусмерава новац из ресора социјалне заштите у ресор здравља.

"Све друго је незаконито и неправилно, самовољно понашање на штету права грађана и правне државе, став је заштитника грађана", наводи Јаковић у саопштењу.

Заштитник грађана поздравио је Вулинову идеју и позив Министарства рада да надлежни државни органи преконтролишу законитост, правилност, сврсисходност и ефикасност пројеката који су у ресору социјалне заштите одобравани и финансирани у дужем временском периоду уназад.

"Актуелним конкурсом који је расписало Министарство рада предвиђено је да се средства у износу од око два милиона евра расподеле организацијама цивилног друштва за активности и програме успостављања, развоја и унапређења услуга социјалне заштите, побољшање њиховог квалитета, заштиту права најугроженијих категорија становништва и повећање компетенција професионалаца унутар система социјалне заштите", подсећа омбудсман.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару