Казне за "Србијагас" због недавања информација

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић је саопштио да је "Србијагасу" изрекао две новчане казне од укупно 200.000 динара, јер нису доставили тражене информације о уговорима са руским партнерима о гасоводу "Јужни ток".

Родољуб Шабић је донео решење којим је наложио "Србијагасу" да новинарки Б92 достави траженe информацијe о прибављању, транспорту и складиштењу природног гаса, као и податке о вредности уговорених инвестиција и исплаћеним износима у пројекту "Јужни ток", преноси Бета.

Шабић је, након одбијања "Србијагаса" да достави те информације и изрицања новчаних казни том предузећу, тражио од Владе да, применом принуде, обезбеди извршење његовог решења, али је и то "остало без ефекта".

"Разлог за ускраћивање информација, позивање на то да је нужна сагласност страног партнера, није био правно валидан ни пре две године, а наравно није ни данас", указао је Шабић.

Оценио је да је, са становишта Уставом и законом зајемчених права јавности, неприхватљиво објашњење да, у било ком послу, страни партнер може одлучивати да ли српска јавност има право да зна колика се буџетска средства улажу у неки посао или на који начин се располаже огромним материјалним ресурсима који су у власништву државе, односни свих грађана Србије.

Представници Србије и Русије потписали су јануара 2008. године више споразума у области енергетике којима је предвиђена продаја "Нафтне индустрије Србије" (НИС) руском "Гаспрому", изградња гасовода "Јужни ток" и складишта гаса Банатски двор.

Уговори о продаји НИС-а и складишта гаса Банатски двор су реализовани, док су руски званичници објавили да је Русија приморана да се повуче из пројекта "Јужни ток" због тога што ЕУ није хтела да подржи изградњу гасовода.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару