Читај ми!

Донација САД Војсци Србије

Војска Србије добила је од Министарства одбане САД опрему намењену превенцији и контроли ХИВ инфекције, у вредности од 100.000 долара.

Свечаном потписивању протокола о донацији на Војно-медицинској академији присуствовали су амбасадор САД Мајкл Кирби и начелник ВМА бригадни генерал Маријан Новаковић, јавља Танјуг.

Донација се састоји из лабораторијских тестова за имунолошка истраживања, брзих тестова за тестирање на ХИВ инфекцију на терену, као и бројног едукативног материјала.

Начелник ВМА Маријан Новаковић истакао је да Министарство одбране САД већ осам година на овај начин помаже Војсци Србије и да је то значајна донација јер се део средстава користи и за едукацију кадрова.

"Неколико наших колега било је у САД, где су разменили искуства и стекли нова знања", рекао је Новаковић.

Додао је да се вирус ХИВ-а у војсци држи под контролом и да се велика пажња придаје едукацији младих кадета и војника о мерама заштите и тежини болести.

Амбасадор САД Мајкл Кирби подсетио је да је Министарство одбране САД претходних година донирало више од 800.000 долара у разном едукативном материјалу Војсци Србије и додао да је најважније радити на превенцији.

"Оно што помаже код ХИВ-а, да се људи не заразе, јесте да их учимо и стално подсећамо како да се понашају кад је сексуални живот у питању", рекао је Кирби.

Истакао је да се нада да ће се сарадња Војске Србије и америчког министарства наставити.

Донација је део пројекта "Превенција и контрола ХИВ/АИДС у Војсци Србије", који је започет 2006. године у сарадњи са Министарством одбране САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије