Адвокати: Предлог закона је неуставан

Адвокатура Србије незадовољна је Предлогом закона о бесплатној правној помоћи, који је ушао у скупштинску процедуру. Сматрају да је он неуставан, да маргинализује улогу Адвокатске коморе Србије и поставља питање сукоба интереса државе.

Израда закона о бесплатној правној помоћи почела је пре више од шест година и до прошле године, предлог нацрта закона садржавао је решења која су била усклађена са ставовима АКС, који је учествовао у његовој изради, преноси Танјуг.

Најновија верзија, међутим, садржи неприхватљива решења, јер по ставу АКС-а, цео закон је сада тако осмишљен да је противан Уставу, како у погледу регулисања питања ко се појављује као пружалац бесплатне правне помоћи, преко начина на који се врши регистрација пружалаца помоћи, тако и начина и поступка вршења контроле квалитета.

У Адвокатској комори Србије тим поводом је данас одржана трибина и изнети одређени предлози на којима ће адвокатура инсистирати да се нађу у тексту закона.

Члан Управног одбора АКС-а Биљана Бјелетић рекла је Танјугу да је циљ овог закона - једнак приступ правди свим грађанима, као и да они који због својих материјалних могућности нису у стању да себи обезбеде квалитетну правну помоћ могу да се обрате неким службама.

Зато је, како је навела, потпуно несхватљиво да се као круг пружалаца помоћи појављује широк круг како невладиних организација, тако и правних клиника, правних факултета.

Систем бесплатне правне помоћи требало би установити тако да се искористе сви могући капацитети да би он био што јефтинији, напоменула је Бјелетић и подсетила да Устав предвиђа да правну помоћ пружа адвокатура и службе бесплатне правне помоћи које се формирају при јединицама локалне самоуправе.

Указујући да се бесплатна правна помоћ организује у оквиру примарне помоћи - која се састоји у пружању бесплатних правних савета и секундарне - која се односи на заступање, у већини законских решења земаља ЕУ и региона секундарну правну помоћ пржају искључиво адвокати.

Према томе АКС би требало да буде та која би организовала и сачињавала листу адвоката који желе да учествују у систему бесплатне правне помоћи и тај списак би достављала Министарству правде, напоменула је она.

Међутим, како је указала, Министарство правде је предвидело да оно води регистар пружалаца бесплатне правне помоћи.

Према њеним речима, сада је систем постављен тако да држава организује бесплатну правну помоћ, држава је плаћа, контролише, одлучује ко ће бити прималац и ко пружалац те помоћи.

Поставља питање да ли тај једнак приступ правди апсолутно подрзумева и независност у погледу таквих странака и њихов једнак положај као и других странака које плаћају адвокатске услуге.

Односно, како примаоци бесплатне правне помоћи да знају да ће имати непристрасну правну помоћ у односу на државу, поготово када се ради о споровима против државе - када на пример лице тужи локлану самоуправу или неки државни орган, навела је она.

Према њеним речима, сада је немогуће тражити измене појединих чланова, већ би требало мењати читаве главе у нацрту закона.

Предлог АКС-а је да се око тог закона постигне договор о кључним питањима који би био прихватљив и за Министарство правде и за АКС у оквиру радне групе у којој су били и представници адвоактуре, рекла је Бјелетић.

Иначе Закон о бесплатној правној помоћи предвиђа као кориснике помоћи лица која су иначе корисници социјалне помоћи, децу као и одрасле жртве насиља у породици, лица са инвалидитетом, мајке које примају дечији додатак.

Предлог Закона о бесплатној правној помоћи је трећа верзија овог закона у последњих седам година, коју је израдила радна група коју је формирало Министарство правде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије