Читај ми!

Лекарима ни оловка од фармацеутских компанија

Лекари убудуће неће моћи да добијају ситне поклоне од фармацеутских компанија попут роковника, календара, нотеса, оловки, а имена лекара којима финансирају стручно усавршавање биће објављивана на сајту фармацеутских компанија.

Ове одредбе предвиђене су "Кодексом понашања при промовисању лекова и комуникацији са здравственим радницима", који ступа на снагу 1. јануара наредне године и који је обавезујући за 19 фармацеутских компанија које послују у Србији као чланице Удружења произвођача иновативних лекова "Иновиа" , преноси Танјуг.

Директор Удружења "Иновиа" Бојан Тркуља објашњава да ће се осим имена здравствених радника на сајту фармацеутских компанија, наћи и здравствене организације којима се финансирају стручни скупови.

"Ту ће се наћи подаци колико је новца утрошено на организацију стручних скупова, колико је новца утрошено на котизације лекара на стручним скуповима, на путовања, колико на консултанстве услуге, држање предавања и слично", рекао је Тркуља Танјугу.

Подаци ће се објављивати на интернет страници Удружења "Иновиа" или на сајту фармацеутских компанија, биће на српском језику и доступни свима.

Актуелни Правилник о начину оглашавања лека допушта да фармацеутске компаније лекаре могу даривати ситним поклонима који су у вези са струком- блок, оловка, календар, нотес и слично, док Кодекс и то забрањује, али дозвољава поклањање едукартивног материјала, брошура о начину лечења болести.

"Актуелни Правилник о начину оглашавања лека не ставља монетарну границу за ситни поклон, међутим Кодекс је предвидео лимит на едукативни материјал, чија вредност не сме да прелази 30 евра у динарској противредности укључујући и ПДВ", појашњава Тркуља.

Тркуља каже да је Кодекс добио подршку Министарства здравља и да очекују да ће се у новом Закону у лековима и правилницима који га прате, бити укључене и ове регулативе кодекса, као и да ће то постати обавеза за све фармацеутске компаније.

У случају сумње на повреду Кодекса, Тркуља каже да ће се том проблематиком бавити посебно тело унутар Удружења и да на повреду могу указати компаније из удружења, али и правна и физичка лица.

"Подсећам овде је реч о етичком кодексу и етичким прекршајима. Уколико постоји прекршај који се тиче закона ове земље, онда се тим проблемом не бави Удружење већ државни органи задужени за то", нагласио је Тркуља.

Тркуља је подсетио да је сарадња лекара и фармацеутске индустрије неопходна и да се на овај начин прецизно дефинише шта се сме, а шта не сме и додаје да ће се на тај начин ставила тачка на сумње о неетичким радњама.

Делић : Држава годинама не плаћа усавршавање лекара

Председник Лекарске коморе Србије проф. Драган Делић каже да је сарадња са фармацеутским кућама једини начин да лекари презентују своје радове на стручним скуповима, чују које су новине у медицини, упознају колеге, али да нема ништа против да се објави колико је свако стручно усавршавање лекара коштало.

Делић каже да је стручно усавршвање обавеза сваког лекара по закону, да нема квалитетног лекара ако се стално не усавршава и да са друге стране Закон о здравственој заштити каже да послодавац сноси трошкове усавршавања лекара, али да се то годинама у назад не дешава.

"Последњих деценија послодавац то није радио, тако да су лекари у незавидној позицији јер имају законску обавезу да се усавршавају, а с друге стране им је то онемогућено. Сарадња са фармацеутским кућама је била мост да лекари буду у позицији да се усавршавају и да буду у корак са светском медицином", наглашава Делић.

Делић додаје да лекари и фармацеутска индустрија сарађују у свим земљама света, не само у Србији, као и да је то свуда у свету дефинисано прецизним одлукама и правилницима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије