Читај ми!

Започета обнова и градња 200 кућа

Немачка невладина организација АСБ, са партнером "Хузинг центар", започела је обнову 167 кућа и изградњу 32 куће оштећене у мајским поплавама у Ваљеву, Шапцу, Шиду, Лозници, Бајиној Башти, Осечини, Љубовији и Малом Зворнику.

Кроз Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији, за ове општине су обезбеђена три милиона евра, а уколико временски услови дозволе крај свих радова се очекује до Нове године, наведено је у саопштењу учесника програма, које преноси Танјуг.

Угрожене породице ће поред обновљених, добити и потпуно опремљене домове новим намештајем и белом техником коју су изгубили у поплавама.

Програм помоћи ЕУ у овим општинама спроводи АСБ, заједно са партнерима "Хаузинг цетром", Иницијативом за развој и сарадњу и Фондацијом "Ана и Владе Дивац".

Кроз пројекат организације АСБ, поред реконструкције и изградње породичних домова у осам општина, обезбеђена су и средства за пољопривредна газдинства, мала и микро предузећа како би после поплава поново покренули своје бизнисе.

У Ваљеву, Шапцу, Лозници, Осечини, Малом Зворнику, Бајиној Башти и Љубовији 172 предузетника и пољопривредника добиће грантове просечне вредности 2.500 евра, док ће 34 корисника добити пакете грађевинског материјала.

"Додела економских грантова почиње ове недеље, а до краја године, укупно 406 корисника и њихове породице ће добити помоћ кроз наш пројекат. Заједничким радом четири организације, средствима донатора, али и одличном сарадњом са локалним самоуправама успели смо да обезбедимо да помоћ дође до људи којима је најпотребнија", рекао је координатор пројекта Мауро Маскиоли.

Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 30 милиона евра, финансира ЕУ из претприступних фондова ИПА.

Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у 24 општине које су највише погођене поплавама.

Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге, Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду, организације ХЕЛП и АСБ, и Дански савет за избеглице - у координацији са Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару