Читај ми!

Угрожена година на Филозофском факултету

Уколико потраје блокада, биће прекинута наставна година на Филозофском факултету у Београду, рекао је министар Срђан Вербић.

Министар просвете Срђан Вербић каже да је циљ да се штрајк прекине, како би настава на факултету могла нормално да се одржава.

Вербић је, новинарима у паузи скупа "Достигнућа младих у Србији", рекао да је разговарао са деканом Факултета и да је Управа урадила све што је могла.

Сматра да су неке ствари могле бити урађене и раније, али да је исто тако урађено све како би се решилау студентска питања.

"Ми тражимо све могућности да се штрајк прекине, а да се не прекине школска година. Ако потраје блокада, школска година ће бити прекинута", рекао је Вербић.

Додао је да не жели да размишља о томе шта би све могло да се деси ако држава почне акцију која би се тицала статуса факултета.

Декан Филозофског факултета Милош Арсенијевић рекао је јуче за РТС да очекује да студенти који су блокирали ту установу до петка напусте зграду. Семестар ће, каже, бити продужен, а више професора је најавило да ће држати дупле часове.

Филозофски факултет у Београду блокиран је већ више од шест недеља. Савет Факултета је апеловао да се зарад општег добра блокада оконча најкасније у четвртак и да ће се тако стећи услови за некакав договор, наравно у оквиру онога што закон дозвољава.

Платни разреди једино решење за просветаре

Министар Вербић је поручио и да ће проблем просветних радника решити једино установљавање платних разреда, истакавши да тај посао не може да буде завршен "прекосутра".

"Једино право решење за статус наставника је да буду у правој платној групи, да то дефинишемо и да то усвоји Скупштина... То није нешто што ћемо имати прекосутра као резултат, али сматрамо да је приоритет. Једино када наставници буду имали плату која је у складу са њиховом одговорношћу и нивоом образовања тек тада ћемо имати резултат", каже министар.

Очекује и да колективни уговор буде завршен пре рока, односно пре јануара 2015. године.

"Отпочет је рад на изради колективног угвора, што је био захтев синдиката и очекујемо да он буде завршен пре рока", каже Вербић.

Поновио је да једино захтев о изузимању од смањења плата просветних радника не може да буде испуњен, а најавио да ће сутра разговарати са представницима синдиката о колективном уговору.

"Трећи захтев је онај који је најважнији за многе представнике синдиката и то је онај захтев коме не можемо да изађемо у сусрет", рекао је Вербић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару