Читај ми!

Мирковић: Подзаконски акти регулишу финансирање медија

Државни секретар Министарства културе и информисања Саша Мирковић рекао је да ће подзаконским актима још боље бити профилисана и разрађена законска решења у области информисања и пројектног финансирања медија. Новинарска удружења сматрају да финансирање зависи од политичке воље.

Мирковић је, на конференцији о перспетиви локалних медија одржаној у Нишу, рекао да су три подзаконска акта донета, посебно истакавши значај Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања који ступа на снагу 27. новембра.

Мирковић је напоменуо да је било доста скепсе да ли ће медијски закони бити донети, а сада се поставља питање да ли ће бити спроведени, преноси Танјуг.

Закони се доносе да би се спроводили, напоменуо је Мирковић на конференцији коју је организовао нишки Медија центар поводом 10 година рада.

Мирковић је рекао да је подзаконске акте требало донети што пре због планирања наредне буџетске године у којој треба да заживи пројектно финансирање, а да оно у 2016. години буде у потпуности и примењено.

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Вукашин Обрадовић рекао је да то удружење очекује да Уставни суд потврди законско решење о повлачењу државе из медија.

"Видећемо шта ће се дешавати са том иницијативом и да ли је дозвољено формирање медијских предузећа свима, па и држави", додао је Обрадовић.

Обрадовић је напоменуо да се већ касни са расписивањем конкурса за наредну годину и да је ствар политичке воље примена пројектног финансирања медија.

Градоначелник Ниша Зоран Перишић рекао је да ће град поштовати законе и да ће као председник Сталне конференције градова и општина покушати да издвајања за медије у локалним заједницама буду на приближно истом нивоу сразмерно величини локалних буџета.

Председница Синдиката новинара Србије Драгана Чабаркапа рекла је на скупу да са предвиђеним решењима локални медији немају никакву перспективу и изразила уверење да су решења из закона неуставна.

Конференцији су присуствовали представници Мисије ОЕБС-а у Србији, Делегације ЕУ у Србији и УСАИД-а.

Осим о перспективама и финансирању локалних медија, разговарало се и о сарадњи медија и цивилног друштва и о одрживим моделима функционисања локалних медија у Србији и региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару