Читај ми!

Косово – место без наде

Млади све више напуштају Косово. То је директна последица опште кризе али и недостатка развојних политика. Путем младих крећу и представници бизниса, пишу медији у Приштини.

Незапосленост и сиромаштво су главни разлози што грађани одлазе са Косова, пише дневник Бота сот.

Тренд одласка грађана Косова у правцу европских земаља је последица изостанка неопходне политике економског развоја, али и последица опште кризе, констатује лист, а преноси Танјуг.

Представници сектора економије на Косову кажу да су слаб економски развој, недостатак развојних политика и радних места главни узроци не само у овој већ и последњих година.

Председник косовске привредне коморе Сафет Грџалију каже да је последњи тренутак да политички представници размисле о економском развоју.

"Као привредна комора можда смо постали и монотони понављајући и апелујући на локалне и међународне институције да се усредсреде на економију као главни механизам за социјалну стабилност и поправљање имиџа. Нажалост, не можемо се ничим дичити и имамо ове трендове које имамо и што је још интересантније и даље се много више баве политичким агендама него економским", навео је Грџалију.

Према његовим речима, са оваквим степеном незапослености и овом стопом пада инвестиција и страних инвеститора као и оваквом стопом корупције и осталих негативних појава, Косово се претворило у место где је већина људи демотивисана и изгубила наду тако да будућност покушавају да нађу у страним земљама.

Међутим, како додаје Грџалију, ни миграција није више она која је била раније због чињнице да се грађанима Косова више не даје политички азил.

"Директор привредне америчке коморе Аријан Зека рекао је да изостанак услова за економски развој нема за последицу само одлазак грађана са Косова него и представника бизниса, јер, како каже, земље региона успешним политикама чине да са Косова беже и те мале производне компаније које има", рекао је Зека.

ТВ Кохавижн преноси како свакодневно имамо одлазак са Косова младих људи из разних крајева Косова. У изјавама датим КТВ-у млади Албанци кажу да немају перспективу и да желе да оду што пре и пронађу боље услове за живот у неким од земаља Европе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару