Читај ми!

АКС: Објавити податке о промету нотара

Адвокатска комора Србије позвала је Пореску управу да објави износ укупног промета који су оствариле нотарске канцеларије током два и по месеца пословања, напомињући да подаци о износима уплаћеног ПДВ-а не дају реалну слику о стварним пореским обавезама нотара.

У саопштењу АКС се да је податак који је саветник директора Пореске управе Ранко Соколовић изнео у медијима - да су нотари у септембру на име ПДВ-а платили 463.579 динара, потпуно различит у односу на податак који је Пореска управа дала 17. октобра адвокатима, преноси Танјуг.

"Према том податку, нотари у Србији су за први месец делатности уплатили ПДВ од 9.544.442,93 динара", наводи се у саопштењу АКС-а.

Из износа уплаћеног ПДВ-а које је Пореска управа доставила адвокатима, може закључити да су нотари имали у просеку промет преко 13.000 еура месечно што, како се наводи, не мора бити реална слика јер се ради о податку утврђеном на основу уплаћеног, а не на основу пријављеног ПДВ-а, а који може бити и већи.

Податак, међутим, како сматра АКС, јасно указује да су нетачне изјаве председника јавнобележничке коморе Миодрага Ђукановића о заради нотара која наводно није већа од 1.500 еура месечно.

АКС је даље указао да приход у буџету од ПДВ-а, за који Пореска управа наводи да су уплатили нотари, заправо није трошак нотара већ трошак грађана којем се на износ нотарске услуге додаје и ПДВ, што значи да су наведени износ ПДВ-а заправо платили грађани.

АКС је нагласио да податак који је објавило Српско адвокатско друштво, о одливу више од 39.000.000 динара месечно од наплате такси за овере, односи искључиво на седам, од 67 основних судова у Србији (Други и Трећи основни суд у Београду, Основни судови у Чачку, Ивањици, Пожаревцу, Јагодини и Сремској Митровици).

Тим податком нису обухваћени други велики судови, попут Првог основног суда, који је иначе највећи основни суд у земљи, али и судови у Новом Саду, Крагујевцу, Нишу, Шапцу, Суботици, Ужицу и други.

У саопштењу се напомиње да је на данашњој седници Управни одбор АКС-а донео одлуку да се организује протестно окупљање адвоката у четвртак, 27. новембра испред зграде Владе Републике Србије, на којем ће говорити представници адвокатских комора и виђени адвокати.

АКС је одлучио и да крене у прикупљање 100.000 потписа како би се грађани Србије на референдуму изјаснили о закону о јавном бележништву и питањима која су разлог за протест адвоката.

Београдски адвокати штрајкују од 10. септембра, а колеге из целе Србије придружиле су им се 17. септембра.

Адвокати захтевају измену Закона о јавним бележницима и пратећих закона, које адвокатура сматра неуставним.

Други захтев се односи на регулисање паушалног опорезивања, а трећи је смена министра правде Николе Селаковића.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару