Читај ми!

Ђаци и родитељи негодују због штрајка

Састанак синдиката просвете и Министарства финансија завршен без договора, па синдикалци најављују скраћене часове и следеће недеље. Међу ђацима и родитељима расте негодовање, како због скраћења часова тако и због лоше организације наставе, посебно у школама које делимично поштују штрајк.

Час од 30 минута – у пракси значи готово упола мање ефективног рада, кажу ђаци. Колико год их та чињеница радовала, ипак, кажу, има и последица које им се не допадају.

Ђаци истичу да док дођу на час прођу три-четири минута, док се распакују исто толико, и на крају, док се упишу одсутни већ прође пола часа.

Наставници који штрајкују одрже час од 30 минута, а после оду, или нас закључају или пошаљу теткицу или неког другог од наставника да нас чува, наводе ђаци.

Родитељи матураната су посебно забринути. Битне су им, подсећају – оцене због уписа у средње школе. Већ негодују због контролних вежби које ђаци имају у новонасталим условима, јер су деца, кажу, оштећена.

Родитељи тврде да су деца знала да ураде контролни, али нису имала времена. Поштујемо њихова права, али треба поштовати и дечја права. Сад их чека пријемни испит, кажу родитељи.

Наставници очекују солидарност родитеља

Професори кажу да нису противници ни родитеља ни деце, и напомињу да су и сами родитељи.

"Ми очекујемо тренутак када ће нас родитељи подржати јер оно што ми радимо није борба за неки динар више, ово је борба за достојанство професије учитеља који је на коленима. Ово је последњи тренутак да кажемо доста ономе што више не личи ни на шта, а посебно не на образовање", сматра Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника Србије.

Принцип: пођи у школу, па стани, па иди краће – већ је традиција у српском образовању. Штрајк је својеврсна порука и ђацима, подсећају стручњаци.

Александар Бауцал са Филозофског факултета сматра да штрајкови, из перспективе детета, дођу као елементарна непогода.

"Ђак дође у школу и схвати да часови трају 30 минута. Наставник није задовољан, а неко друго дете има нормалан час од 45 минута", каже Бауцал.

Преговори су прошли без начелног договора. Нема изузећа од смањења плата за просветаре.

"Влада не може да одступи ни за корак, али оно што нам је свима први задатак – да радимо на колективном уговору и да то буде први корак у решавању проблема просвете", каже ресорни министар Срђан Вербић.

Како је министар најавио, следеће недеље ће бити формирана група која ће интензивно радити на томе, а потом – нови састанак са Министарством финансија.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару